Оцјена туристичке понуде Херцег Новог слична прошлогодишњој

На сједници Скупштине Туристичке организације Херцег Нови, између осталог, објављени су резултати и анализа анкете туриста. Средња оцјена је 4,2 а добијени су и вриједни подаци који ће послужити за стратешка планирања и маркетиншке кампање.

Анкета је спроведена од маја до октобра, подсјетио је за РТХН Милош Ковачевић из Туристичке организације, истичући да су оцјене углавном високе.

– Најниже међу тим оцјенама биле су везане за чистоћу плажа, мањак садржаја за забаву и шопинг, али ништа од тога није добило неку лошу оцјену. Наравно, најбоље је оцјењена љепота наших плажа, односно природе и окружења као и храна и услуге, који су доживјели највећи раст у односу на прошлу годину. Генерално је средња оцјена на сличном нивоу у односу на претходну, а поприлично је била хетерогена структура анкетираних туриста, казао је Ковачевић.

Како појашњава, сваки трећи анкетирани туриста био је из неке од држава Западне Европе, САД или Канаде, а њихов став је увијек више критички настројен ка дестинацији.

– Ако резултате поредимо са 2019. годином која је релевантна по питању те структуре гостију, забиљежен је раст у свим категоријама и што се тиче елемената понуде и што се тиче средње оцјене. Овогодишња 4,2 је свакако прилично добра оцјена и надамо се да ћемо њихове инпуте, коментаре и конструктивне критике искористити и следеће године бити још бољи.

Анкетирано је 2012 туриста, а циљ је био обухватити период предсезоне и главног дијела сезоне како би уочили разлике и у преференцијама и у трендовима, похвалама и критикама туриста.

– Постоји разлика у периоду останка туриста који дођу у предсезони, они имају тенденцију да остану дуже од оних у главном дијелу сезоне. Такође, видљива је и разлика у потрошњи по особи по дану код туриста који долазе у предсезони. Први пут смо узели овако широк период узорковања баш из разлога да добијемо резултате по питању тих нама реално најбитнијих ставки, да знамо колико туриста троши у дестинацији, када воле да дођу, тако да нам се труд исплатио. Мислимо да то, уз поприлично велики узорак и хетерогену структуру гостију даје тежину овом документу који је вриједан за следећа стратешка планирања и прављење маркетинг кампања на тим тржиштима одакле смо добили инпуте, закључио је Ковачевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here