Пред одборницима одлука о повећању накнаде за новорођенчад са 100 на 400 еура

Весна Самарџић, секретарка за локалну самоуправу

Буџет за социјалну и дјечију заштиту Општине Херцег Нови планиран је на 420 000 еура у наредној години, за око 80 000 еура више него у текућој. Најзначајније увећање је по основу накнаде за новорођену дјецу – за 65 000 више, казала је за РТХН секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић.

У ову сврху планирано је 100 000 еура, а предлог измјене одлуке о социјалној и дјечијој заштити предат је у скупштинску процедуру и чека подршку одборника, казала је секретарка Самарџић.

– Надам се да ће то одборници у Скупштини подржати, а суштина измјене одлуке је да ће од 1. јануара родитељи сваке новорођене бебе добити по 400 еура, умјесто досадашњих 100, односно 300 за треће дијете. Ово је скроман корак, али мислим велика ствар у односу на унапређење наталитета, истиче секретарка Самарџић.

У Херцег Новом је и даље негативан природни прираштај и износи -57 према подацима Монстата, као и у већини црногорских општина. Проблеме око пронаталне политике покушавају рјешити и оваквим начином подршке, појашњава секретарка Самарџић.

– Херцег Нови жели да усмјери средства за ову намјену, да на неки начин свим будућим родитељима помогне и олакша прве дане за њихову новорођену дјецу. Мислим да је, с обзиром на доста скроман буџет Општине Херцег Нови, ово заиста велики искорак и значајно унапређење ове врсте давања. Није мали износ 400 еура и заиста се надама да ћемо макар мало помоћи свим будућим родитељима. Заиста ми је задовољство да најавим ову промјену одлуке и надам се да ће добити подршку у одборника, казала је секретарка.

Веома значајна средства опредјељена су и за једнократне помоћи и лијечење – 90 000 јер од прошле године Општина пружа једнократну помоћ у поступцима медицински потпомогнуте оплодње.

– За ту намјену је предвиђено 20 до 25 хиљада еура, зависно од интересовања наших грађана. У овом дијелу сам веома задовољна јер смо у овој години имали пет захтјева и свима смо изашли у сусрет, а од тип пет, три пара су успјела и остварена је трудноћа што нам је заиста драго. Надамо се да смо им дјелимичним суфинансирањем помогли јер су такви поступци у европским центрима веома скупи, истакла је секретарка Самарџић.

Буџетом за социјалну и дјечију заштиту планирана су и средства за кориснике Дневног центра, станарине, аутобуске карте за пензионере, подршку мањинама у одређеним пројектима и празничне пакете социјално угроженим породицама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here