Семинар о важности превенције карцинома грлића материце, рака дојке и програма вакцинације

Предавање на тему „Спровођење Националног скрининг програма за рак грлића материце, програма вакцинације против хуман папилома вируса и превенција рака дојке“, у организацији Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу и Савјета за родну равноправност Општине Херцег Нови, у сарадњи са ЈЗУ Дом здравља, биће одржано у сриједу 14. децембра, у 12 часова у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови.

Како је саопштено из локалне управе, предавање ће држати специјалиста гинекогије и акушерства др Аленка Срдановић, епидемиолошкиња др Слађана Зградић и др Марија Станишић.

– Циљ овог предавања је едукација жена о важности ових тема, да уз помоћ јавне ријечи промовишемо ове видове превенције и програма вакцинације против хуман папилома вируса, како би смањили факторе ризика за оболијевање од малигних болести. Очекујемо да ће се акцији за учешће у Националном скрининг програму као и позиву на предавање, одазвати запослене у Општини као и суграђанке у што већем броју и тиме показати одговорност према себи и свом здрављу – поручују из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународњу сарадњу.

У оквиру својих надлежности, секретаријат спроводи имплементацију стратешких циљева Локалног акционог плана за постизање родне равноправности у Општини Херцег Нови за период 2021-2025 године. Наведеним Планом за 2022. годину, једна од приоритетних активности из области заштите и унапређења здравља жена је спровођење програма превенције карцинома грлића материце, програма вакцинације и превенција рака дојке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here