Доклестић: Некоректне политичке игре у процесу избора директора

Указивање на мањкавости тока процеса избора директора у предузећу Водовод и канализација био је повод, како је рекла актуелна в.д.  директорка Оливера Доклестић, за организовање данашње конференције за новинаре.

Како је појаснила конкурс је расписан 3. октобра, чланови Управног одбора су отворили понуде 8. новембра, а током јучерашње сједнице су, како наводи, четири од пет чланова одбора, прекршили процедуру избора директора.

– Они су ископирали план и програм рада сваког кандидата и понијели кућама, а да при том нису истражили осталу документацију од школске спреме до осталих докумената. Моје питање њима би прије свега било – због чега оволико одуговлачења и састанака? Врло сам скептична ко ће све да чита планове и програме рада и ко ће све да инструише чланове Управног одбора која и каква питања ће нам постављати на интервјуу, казала је Доклестић.

Тврди да о избору директора, који треба да буде на веома одговорној функцији, на челу предузећа са годишњим обртом од 4 милиона еура и 180 запослених, од којег зависи развој града и туристичке привреде, одлучују чланови одбора који немају високу школу. Каже да је само тражила фер однос Управног одбора према кандидатима.

– Конкурс предвиђа да директор мора имати VII 1 степен квалификација, а чланови одбора, осим једног који је више стручне спреме, имају средњу школу. Питам, ако треба да се обаве интервјуи са кандидатима, да ли је потцјењивање школске спреме и плана и програма који сте доставили, да вас испитују људи који су један или два ранга ниже школске спреме. Само један члан је техничке спреме, а остали угоститељске и туристичке. Да ли су компетентни и за разговор и за избор, запитала је Доклестић.

Додаје да има пуно разлога да вјерује у субјективност УО при доношењу одлуке.

– Против једног члана је поведен прекршајни поступак, а рочиште је заказано за 14. децембар. Човјек који ме је лично увриједио сједи у одбору већ пет година. Усвајао је сву документацију, све одлуке су једногласно усвајане. Само је једна тема донијела расправу а то је набавка багера. Имам осјећај да су људи именовани испред својих партија, не да би допринијели граду и предузећу, већ искључиво да би подривали једну добру фирму која је на бијелој листи привредних субјеката. Тврдим да је овакав УО недостојан управљања оваквим предузећем, казала је она.

Управни одбор је конституисан 2021. године, али су три члана у дужем мандату.

-На жалост сада имамо УО и неке чланове УО који желе да се доведу неке друге фирме, да би претресли четворогодишње пословање сумњајући да се овдје раде неке лоше радње. Жалосно је да људи који сједе у истом УО годинама, који имају увид у сву документацију и финансијску и техничку и у кадровску политику, сада зарад неких другачијих интереса, политичких, желе да сахране нешто што је пословни понос града ХН.

Запослени у предузећу Водовод и канализација на конференцији за новинаре

Доклестић каже да су упркос неразумијевању и државе и општине успјешан колектив.  

-Не мислим да сам најбоља али желим да се борим за колектив и за резултате које смо постигли, зато што смо добра фирма и зато што идемо напријед. И то се види, поручила је Доклестић.

Како је рекла, кренуле су неке ружне и некоректне игре а политичарима је поручила да би требало  поштовати  знање, струку и чињеницу зашто неко иде у школу.

-Да високо образовање не може да буде једнако нижем и да престанемо да лаике стављамо на одговорна мјеста и да им дамо у руке златне кључеве који они не знају да сачувају, рекла је актуелна директорица Водовода истакла да је Водовод претходних пет година био посвећен радницима и грађанима за разлику од њених претходника, који су, како је рекла, у Водоводу само видјели извор новца и мјесто за запошљавање својих партијских кадрова.

Поручила је да ће се, након избора  директора  Водовода,  Привредна комора Црне Горе дебело заинтересовати за све што се дешава по нашим управним одборима.  

Закључила је да са лаичким, незналачким или аматерским понашањем, доводимо у сумњу читав систем, а струку „бацамо под ноге“ .

Оливера Доклестић и Саво Марић

Конференцији је присуствовао предсједник Новске листе др Саво Марић, који је на  новинарско питање, какве ће то имати посљедице на већину у локалном парламенту, ако је ријеч о “политичким играма”, рекао да ће Новска листа остати кључни фактор стабилности када је ријеч о власти у Херцег Новом. Мотив његовог доласка на прес у Водоводу, како је рекао, је прије свега људски и морални, а на крају и политички.

-Имамо обавезу да подржимо Оливеру која је на листи Новске листе, али нисмо дошли само због тога. Желим да вас подсјетим да се Новска листа од оснивања, а и прије тога сви њени чланови, боре против система искривљене вриједности. Значи, боримо се за прави систем вриједности гдје ће се прво поштовати струка и људски квалитети особе, па онда гледати партијска припадност, ако већ и на то морамо да обратимо пажњу. У овом случају, од када је Оливера постављена за директора Водовода, апсолутно није имала притисак Новске листе – имала је потпуну слободу. Можете да се увјерите да је ту најмање људи који су чланови или симпатизери Новске листе, казао је Марић.

Они који је сад прозивају за лош рад, рекао је Марић, требало би да се запитају какво је стање Доклестић затекла када је постављена за директора а који је сада салдо предузећа.

Марић је рекао да Новска листа неће правити „политички земљотрес“ у граду.

-Када је ријеч о владајућој већини, опет вам морам рећи да је од почетка Новска листа у власти у Херцег Новом. Ми смо једини и најважнији фактор стабилности и тако ћемо остати, а убудуће ћемо бити још јачи фактор. Тако да у овом случају ми не желимо да правимо земљотрес у граду. У том смнислу сам и договорио разговор са предсједником Општине већ у понедељак не бисмо ли избјегли неке несугласице и направили прави договор за добро свих нас. Ако они имају из страначких побуда потребу да неке своје чланове награде са неким позицијама, па није једина позиција у граду Водовод и канализација. Нека питају мало, нека виде како раде друге фирме, па ће видјети да је можда тамо потребна “трансфузија” и постављање нових кадрова, закључио је Марић.

Јован Суботић

На конференцији је био и Јован Суботић из Новске листе, а подршку Доклестић су дали и радници предузећа.

О избору директора предузећа Водовод и канализација одлучиваће у уторак Одбор директора, након интервјуа са троје кандидата који испуњавају услове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here