На завршној теренској вјежби у случају поплава 60 учесника

Завршна теренска вјежба прекограничног пројекта Flood and fire који реализују Општине Херцег Нови, Равно, Требиње и Конавле биће одржана сутра на ријеци Суторини. Теренској вјежби претходио је семинар, одржан данас у хотелу Лазуре.

Општина Херцег Нови у сарадњи са општинама Равно, Требиње и Конавле готово двије и по године учествује у реализацији прекограничног пројекта, чија је завршна вјежба управо у Херцег Новом. Активности учесника пројекта значајно су успориле пандемија корона вируса и криза изазвана ратом у Украјини, казао је менаџер пројекта Јован Суботић.  

 -На завршној вјежби учествују екипе из све четири општине и они који одговарају на кризне ситуације. Успјели смо да у сарадњи са заједничким секретаријатом у Загребу  изнесемо овај пројекат, доведемо га до краја и сада реализујемо завршне активности, казао је Суботић.

Три главне компоненте пројекта су набавка опреме, едукација кадрова и повећање могућности за брзу међусобну помоћ у кризним ситуацијама, додао је Суботић.

-Кроз пројекат и наш Буџет добили смо навална возила за шумске пожаре, пропратну опрему, униформе, пумпе и све оно што нам је потребно  за реаговање у случају попалаве и пожара. Организовали смо едукације и вјежбе и створили заједнички велики тим, казао је Суботић.

Видак Вуковић из Службе спашавања Херцег Нови представио је функционисање заједничког интегрисаног система за прикупљање и анализу података и рано упозорење на поплаве и пожаре.

 – На једном серверу имаћемо све скупљене информације, које ће дрон прикупљати на терену. То нису обични дронови већ у којима је интегрисана термална камера и она ће да препозна аномалије терена и јављати у базу операција шта се дешава на терену.

 Прикупљање података у случају поплава функционише нешто другачије.

-Ту је потребно да се велики дио сервера заузме, јер мора да се сними терен прије и током поплаве да би се видјело колико се вода раширила да ли је или није у кориту да ли је терен поплављен. Важно је и да се препознају подручја слабе тачке на терену, објаснио је Вуковић.

Завршна теренска вјежба пројекта биће одржана сутра на ријеци Суторина, гдје ће сценарио спашавања у случају поплаве проћи 60 учесника. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here