У Херцег Новом 860 Украјинаца затражило привремену заштиту

НВО Грађанска алијанса је у циљу ефикаснијег пружања бесплатне правне помоћи лицима из Украјине, који поднесу захтјев за привремену заштиту у Црној Гори, као и онима којима је одобрена привремена заштита, у септембру отворила канцеларију у Херцег Новом.

Држављани Украјине који су због рата дошли у Црну Гору и Херцег Нови, бесплатну правну помоћ могу добити у канцеларији Грађанске алијансе, која је од септембра отворена у Његошевој улици.

Како је за РТХН казала правна савјетница у херцегновској канцеларији Грађанске алијансе, Вера Михајловић, правну помоћ је за непуних два мјесеца затражило 110 држављана Украјине.

Правна савјетница у канцеларији Грађанске алијансе, Вера Михајловић

– Имамо податак да је у општини Херцег Нови 860 лица затражило захтјев за привремену заштиту – наводи она.

Правни савјетници помажу држављанима Украјине приликом прикупљања документације за остваривање права на привремену заштиту.

– Поступак остваривања привремене заштите прилично је поједностављен. Пунољетним лицима је дозвољено да само уз посједовање пасоша, као личног идентификационог документа и попуњавањем формулара у Министарству унутрашњих послова, преда захтјев. Малољетним лицима потребан је и превоз извода из матичне књиге рођених на нашем језику – објашњава Михајловић.

Бесплатна правна помоћ обухвата и помоћ у подношењу захтјева за ЈМБГ, али и остваривање права која су регулисана Законом  о међународној и привременој заштити странаца.

– Законом о међународној привременој заштити Црне Горе, право на привремену заштиту избјеглицама подразумјева право на боравак, привремени смјештај, рад, информисање о свим правима и обавезама, спајање породице, затим право на исправу и предавање захтјева за међународну заштиту – навела је Михајловић.

Држављани Украјине, како је казала главна савјетница у Грађанској Алијанси Бар, Душица Мердовић, најчешће правну помоћ траже у приморским градовима.

Правна савјетница у Грађанској Алијанси Бар, Душица Мердовић

– У Будви је 1.507 лица поднијело захтјев за провремени заштиту, а у Бару 1.428. У Херцег Новом 860. То су три града гдје је их је највише. Након тога су Подгорица и Тиват градови који предњаче у подношењу захтјева – казала је она.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, од почетка примјене Одлуке о привременој заштити до 31. октобра поднијето је 6.956 захтјева за привремену заштиту, док је у периоду од 24. фебруара до 31. октобра у Црну Гору ушло 79.069 лица из Украјине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here