Дабовић и Пејовић тријумфовали на Уличној трци ослобођења

Изузетан спортски дух, позитивна атмосфера, али и веома захтјевна стаза и јака конкуренција, обиљежили су прву Уличну трку ослобођења Херцег Новог, у одличној организацији Триатлон клуба Херцег Нови.

Oд 125 пријављених, учествовало је 87 такмичара, међу којима су били и врхунски атлетичари, а најбржи су били Новљанин Жељко Дабовић и Слађана Пејовић из Никшића.

Након што је манифестацију отворио предсједник СО ХН Иван Отовић, са платоа на Тргу маршала Тита учесници су трчали 5 километара до хотела “Palmon bay“, затим шеталиштем до Шквера, скалама до Трга Николе Ђурковића и назад до мјеста одакле су стартовали.

У мушкој конкуренцији побједник је Новљанин Жељко Дабовић, члан  клуба  “Спарта” из Подгорице, са  временом 16 минута 53 секунде. Други је Рус Андреј Кондратов који је кружну стазу истрчао за 16: 57, а трећи  Марко Каваја, члан Триатлон клуба „Ловћен“ са  временом  17:53.

У женској конкуренцији најбржа је била Слађана Пејовић из Атлетског клуба „Никшић“ са временом 19:14,  друга је на циљ стигла Рускиња Екатерина Савкина са временом 19:2, а трећа Рада Миладиновић из клуба „Маратон“ Подгорица са временом 22:16.

Неприкосновена у овом спорту, Слађана Пејовић, за РТХН истиче да је трка била захтјевна, конкуренција јака, а атмосфера одлична.

-Дошла сам овдје из пуног тренинга, с обзиром да 20. новембра имамо полумаратон Првенства Црне Горе. Нисам очекивала побједу, јер сам имала прејаку конкуренцију, али драго ми је што сам побједила на овој првој уличној атлетској трци. Ту је била Рускиња коју сам једва „одвојила“, поготово у последњих 500 метара, и ту сам извукла побједу. Атмосфера је била одлична. Јесте да је стаза претешка с обзиром да има узбрдице и низбрдице, али снашла сам се баш добро, презадовољна сам и надам се да ћу учествовати и следеће године, каже Пејовић, која иначе држи рекод стазе херцегновске „Скалинаде“.

Увијек је лијепо побједити, а поготово у свом граду, каже првак Црне Горе у полумаратону, Жељко Дабовић, члан АК „Спарта“ из Подгорице.

-Радује ме чињеница да је Херцег Нови добио трку по узору на све велике европске градове, једну уличну трку која је за веома кратко вријеме окупила велики број учесника, међу којима су и врхунски атлетичари. Посебно ме радује да је преко 30 % пријављених из Херцег Новог, тако да је то једна веома лијепа прича. Конкуренција је била озбиљна. Сама стартна листа је била заиста импресивна за једну овакву трку, гдје је заиста дошло доста квалитетних европских тркача из Русије, Украјине, Црне Горе… Малтене су се појавили сви најспремнији у овом моменту. У таквој  конкуренцији ја сам остварио један добар резултат, завршио на првом мјесту са временом 16 минута и 53 секунде, што је заиста одличан резултат и веома сам задовољан.

Дабовић истиче и посебну драж оваквих такмичења, на којима „раме уз раме“ трче врхунски спортисти и аматери.

– Уличне трке су веома специфичне, јер на њима можете да видите и врхунске спортисте и атлетичаре који се професионално баве тиме, до неких аматерских тркача. То је једини спорт на свијету гдје имате спој у коме могу аматери да стану „на црту“ са професионалцима, тако да је то заиста једно лијепо искуство. У суштини, ко заврши трку – он је побједник; видјели сте да је госпођа која је последња прошла кроз циљ малтене добила највећи аплауз, тако да су сви веома задовољни када заврше овакву трку, поручио је Дабовић.

Награде су уручили организатори трке Лука Чупић из Триатлон клуба Херцег Нови и Ђорђе Арнаут из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here