Ђукановић: Црна Гора има заокружену понуду наутичког туризма

Услугом коју ће Адриатик 42 пружати на простору некадашњег Бродоградилишта Бијела Црна Гора се свијету представља као заокружена понуда наутичког туризма, која власницима јахти поред веза пружа квалитетан ремонт, а што их лишава обавезе да се сваке године привремено селе из црногорских марина, казао је на церемонији отварања Центра за ремонт јахти и мега јахти у Бијелој, предсједник државе Мило Ђукановић. Све то, како је рекао, доприноси перцепцији Црне Горе као нове туристичке дестинације на Медитерану и у Европи.

Концесију бродоградилишне луке добио је конзорцијум Драј докс из Дубаија и тиватски Порто Монтенегро, који по ријечима Ђукановића, су свјетски признати бродограђевински конзорцијуми. 

-Било је потребно много времена и енергије за реализацију овог пројекта. У Бијелој данас више нема грита, који се таложио деценијама и представљао еколошку бомбу. Данас искусни мајстори бившег Бродоградилишта имају отворен позив за посао код концесионара који успоставља интензивну сарадњу са Поморским факултетом и специјалистичким школама, јер се људи са знањем поново траже. Данас имамо много више оних који разумију концесионара и инвеститора да искуства из свијета пренесу у Бијелу и изграде модерно и технолошки опремљено бродоградилиште које ће ремонтовати највеће и најпознатије јахте, казао је Ђукановић и додао да  не мањи ефекат који доноси пројекат Адриатик 42 је и продужење туристичке сезоне што ће бити замах и другим дјелатностима.

-Наша визија и фокус је на елитном туризму, на туристе из свијета који  имају већу платежну моћ и који својим доласком промовишу културу, обичаје, људе и природу земље коју посјећују. Такви људи се често враћају са идејама о новим инвестицијама а оне су од пресудног значаја за убрзан развој једне земље, казао је предсједник државе.

До сада је у пројекат инвестирано преко 40 милиона еура док укупна инвестиција износи  преко 60 милиона.

-Развојем пројекта планирано је више стотина радних мјеста, поред оних у самом бродоградилишту створиће се прилике за ангажовање бројних малих фирми за пружање специјалистичких услуга, што представља прилику и за будуће генерације, рекао је Ђукановић.

Бродоградилиште је мјесто гдје је започета бродоградња у Црној Гори, због чега је то важно наслијеђе за компанију Адриатик 42, јер је ремонтна индустрија бродова враћена у Бијелу на велика врата, на нов и модеран одржив начин казао је предсједник борда директора, Радo Антоловић.

-Црна Гора и овај дио Медитерана од данас су добили јединствени објекат за одржавање мега јахти и крузера. Иза Адриатика 42 је конзорцијум који чине Порто Монтенегро, као дио Инвестмент корпорејшен Дубаи и Драј Докс Дубаи групе које долазе из Уједињених Арапских Емирата. Овај конзорцијум Црној Гори доноси најиновативнију експертизу у индустрији ремонта јахти и крузера – казао је он.

Антоловић је поручио да је циљ да Бијела постане синоним за најбољу локацију за ремонт у овом дијелу Медитерана и шире и подсјетио да је компанија уложила преко 40 милиона еура, чиме је обезбјеђена најбоља инфраструктура, попут плутајућег дока нове генерације.

-Већ имамо потврду да заиста имамо јединствену понуду за наше клијенте, јер је једна од највећих јахти на свијету, уједно и најзахтјевнијих за ремонт, јахта Блек Перл, стигла из престижног Порто Монтенегра до Адриатика 42. То је огроман вјетар у леђа за све нас – казао је Антоловић.

Како је истакао, план је да у првој години рада опслуже преко 30 суперјахти, а да у наредних пет година тај број нарасте до 100 јахти по години, што ће условити и повећање запослених, како би у коначном на пројекту радило преко 300 радника.

Члан одбора и извршни директор Инвестмент корпорејшен Дубаи и Драј Докс Дубаи групе Мухамед Ал Схаибани поручио је да су поносни што се заједничка инвестиција њиховог оперативног пословања у Црној Гори, остварује кроз отварање пројекта Адриатик 42.

-Заједно смо дијелили дугогодишњу амбицију да поново активирамо некадашње црногорско бродоградилиште Бијела у Бококоторском заливу, а пројекат Адриатик 42 за ремонт и поправку, са изванредном марином за суперјахте Порто Монтенегро у близини, створиће јединствено и ненадмашно искуство – цјелогодишњи центар за јахте на Медитерану. Ово је само почетак пројекта Адриатик 42 и радујемо се могућностима запошљавања и просперитета које ће донијети Црној Гори, казао је Ал Схаибани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here