Подршка УССЦГ Синдикату просвјете, Синдикату Универзитета и Синдикату ђачких и студентских домова

Извршни одбор Уније слободних синдиката Црне Горе даје пуну подршку Синдикату просвјете Црне Горе, Синдикату Универзитета Црне Горе и Самосталном синдикату ђачких и студентских домова Црне Горе који тренутно воде преговоре о измјенама колективних уговора усмјереним на повећање зараде запослених у овим секторима.

-Повећање зарада запосленима у просвјети, сарадницима и неакадемском особљу на Универзитету, те у ђачким и студентским домовима, неминовно се мора десити и Влада Црне Горе мора изнаћи начин да та повећања буду у износима који ће стварно, а не привидно, побољшати економски положај запослених и пратити инфлаторна кретања у држави.

УССЦГ и наведени грански синдикати су у претходном периоду јавно апеловали на Владу Црне Горе да ад хок измјенама Закона о зарадама запослених у јавном сектору, којима је зарада повећана само дијелу запослених, не дозволи нарушавање односа у зарадама унутар и између дјелатности који су кроз колективно преговарање деценијама изграђивани.

-Но, за наше апеле није било слуха, па је дошло до дискриминације и продубљивања јаза у зарадама. И поред чињенице да је веома похвално што су значајно увећане зараде професорима на Универзитету и љекарима специјалистима и субспецијалистима, УССЦГ је указивала на чињеницу да је таквим поступком како Владе, тако и свих посланика/ца у Скупштини Црне Горе у потпуности обесмишљен процес колективног преговарања као основног алата за преговоре о зарадама запослених у напријед поменутим секторима. Осим тога, било је потпуно природно очекивати да ће такве ад хок измјене довести до незадовољства код свих осталих категорија запослених који тим повећањима нису препознати.

Влада и ресорна министарства, али и посланици у Скупштини Црне Горе дужни су да равномјерно расподјељују буџетски колач и доприносе уједначености зарада, а не да креирају амбијент у којем расту тензије међу запосленима и осјећај неједнакости.

-Повећање зарада у просвјети, на Универзитету и у студентским и ђачким домовима мора бити резултат стварних потреба запослених у овим секторима и мора бити ослоњено, како на проценте повећања која су измјенама Закона о зарадама запослених у јавном сектору предвиђена за љекаре и професоре на Универзитету, а посебно на трошкове живота, економске факторе и инфлаторна кретања. Уједно, УССЦГ ће истрајавати у захтјеву за што хитнијом измјеном Закона о зарадама запослених у јавном сектору како би се исправили нарушени односи у зарадама и за запослене чије су зараде регулисане овим законом, а који се налазе у групи послова Д, поручује Извшни обор УССЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here