Kraljica sevdaha Amira Medunjanin u Herceg Novom

Koncert Amire Medunjanin biće upriličen u okviru programa u čast Dana opštine Herceg Novi, a zakazan je za 26. oktobar u Dvorani „Park“, sa početkom u 20 časova. Najpoznatija moderna pjevačica sevdalinki, umjetnica poznata kao kraljica sevdaha, novsku će dvoranu ispuniti zvukom tradicionalnih pjesama, koje u njenom izvođenju dobijaju novu dimenziju i snagu, kao i nekim numerama novijeg datuma.

Muzički novinar i pisac Gart Ketrajt nazvao je Amiru “Bosanska Bili Holidej”, a ovo poređenje odražava način na koji Amira izvrće sevdah iznutra, pronalazeći nove kontekste i forme unutar tradicije koja je stara stotinama godina, stoji na zvaničnom sajtu ove umjetnice.

Kako navode, Amira Medunjanin rođena je u Sarajevu, u vrijeme kada je popularnost tradicionalne muzike u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke je učila od svoje majke, a fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela je Amiru do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinke, kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet.

Ulaznice po cijeni od 5€ možete kupiti na blagajni dvorane „Park“  od 9 do 20 časova, a rezervisati pozivom na broj telefona 068 851 031.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here