Mitropolit Joanikije: Slijedite put Svetog Kirila Cvjetkovića i svojih svijetlih predaka

U hramu Svetog Nikole u Baošićima obilježen je praznik sveštenoispovjednika bokeljskog i dalmatinskog Kirila Cvjetkovića. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit Crnogorsko primorski Joanikije uz sasluženje igumana manastira Savina Makarija i lokalno sveštenstvo.

Kiril je rođen kao Konstantin u svešteničkoj familiji u Baošićima, gdje je učio školu a potom bio predstavljen bratstvu i časnim ocima manastira Savina.

Sav njegov život je bio u znaku svjedočenja svete pravoslavne vjere, a  postao je službenik u eparhiji Dalmatinskoj kada su, nažalost, duvali vjetrovi unijaćenja, podsjetio je mitropolit Joanikije.

-Poslije ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine sve zemlje ispod Save i Dunava potpale su pod jurizdikciju Carigradske patrijaršije. Jedino crnogorski mitropoliti nijesu priznali tu odluku, nego su se, uz pomoć Rusije, održali i bili su svijeća Pećke patrijaršije, naše svete Srpske pravoslavne crkve. Kao veoma energičan mladi podvižnik i Hristov ugodnik, Božji čovjek, prosvjetljen Božjom svjetlošću, usprotivio se i Sveti Kirilo,  kada je vidio da unija hvata maha. Istorija svjedoči o tome da je tadašnji episkop Benedikt Kraljević, koga su poslali Grci u ove krajeve, bio veoma sklon uniji, i zato je Sveti Kirilo ustao neustrašivo, stao na stranu naroda i sa tadašnjim grčkim kaluđerima i sveštenicima u Dalmaciji odbrano pravoslavlje.

Podsjetivši na stradanje Svetog Kirila Cvjetkovića, mitropolit je okupljenima poručio da nas sitničavost i ljudske slabosti udaljavuju od crkve, vjere i narodnog morala, istakavši da treba da slijede primjer svojih svijetlih predaka.

-On se više od pola svoga života žrtvovao za vjeru. On je stradao za vjeru i upokojio se kao osuđenik, kao onaj na kome je stavljen žig neprijatelja države. Bila je ovdje i mletačka i austrougarska vlast, ali narodu bilo najvažnije da očuva jedan kontiunuitet, a to je kontinuitet svete pravoslavne vjere. To vidimo po Kirilu, to vidimo po vašim precima, to vidimo po svetinjama koje ste nasljedili da ih i vi čuvate onako kao što su ih vaši preci čuvali, i da ih tako ukrašavate kao što su ih oni ukrašavali. Pogledajte kako se žrtvovao Sveti Kirilo za vjeru, pogledajte kako su vaši preci svoju crkvu ljubili i kako nijesu žalili ni truda, ni novca, ni zavještanja da nešto učine za svoj vječni pomen. Vi treba da ste ponosni što ste imali takvoga pretka, takvoga velikana, heroja svete pravoslavne vjere, da se na njega ugledate i da ga ne zaboravite, poručio je mitrololit Joanikije.

Uz brojni vjerni narod, liturgiji su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, glavni administrator Nenad Đorđević i sekretar Skupštine Dejan Radonić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here