Festival horova – nagrađeni učesnici, dodijeljene diplome, proglašen Laureat festivala  

Tokom tri dana u okviru Sedmog Međunarodnog festivala horova u Herceg Novom u revijalnom i takmičarskom dijelu nastupila su 22 dječija, omladinska i hora odraslih iz regiona, sa oko 600 učesnika iz desetak gradova. Sinoć je organizovana dodjela diploma, a danas trećeg dana završni program koncertom u Crkvi svetog Jeronima u Starom gradu.

Program se odvijao na tri lokacije, na tvrđavi Kanli kula, na glavnom gradskom trgu i u crkvi Svetog Jeronima.

Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva je Laureat Festivala, nagrađen je i za najbolju izvedbu kamerne muzike, dobitnik zlatne diplome u kategoriji C kao i 500 eura nagradnog fonda.

Dirigent Kamernog mješovito hora Lola Josip Katanić za RTHN podijelo je utiske:

–  Presretni smo i oduševljeni veliko iskustvo za nas. U nepunih osam godina rada koliko djeluje hor za sada 18 nagrada, od toga tri grand pri i laureati. Najvažnije da hor napreduje. U Sarajevu se zaista gaji jedna vrhunska horska muzika. Ovim nagradama otvorena su  vrata u budućnosti. Svi su oduševljeni našim pjevanjem. Zlatna diploma je jer smo dobili 98 bodova od mogućih 100, što će nas natjerati da još kvalitetnije radimo. Izražam divljenje Herceg Novom jer održati jedan  festival sa ovolikim brojem učesnika je podvig. Organizatori Festivala su čudotvorci. Ovo je jedno od najljepših iskustava kada su festivali u pitanju, što daje čar i nadam se da će što više horova dolaziti u Herceg Novi i da će iz godine u godinu rasti.

Direktorica festivala Nada Karadžić zadovoljna je apsolutno, jer je kako smatra ispunila zadatak koji je zacrtala. Nakon dodjele diploma prokomentarisala je da nije bilo jednostavno organizovati Festival, ali da je uspješno realizovan:

  • – Veliki uspjeh za grad i državu je poziv Evropske horske asocijacije, koja je  uvrstila Hercegnovski festival horova u svoj bilten. Karadžić je pozvana da učestvuje na simpozijumu ove asocijacije u Novom Sadu.

Nada se da će država stati iza ovog festivala.

U Crkvi Sv. Jeronima,nastup horova, publika

U završnici Festivala danas (nedelja) priređen je koncert duhovne muzike u crkvi Sv. Jeronima, na kome nastupaju horovi: MVA „Prvi komin Snježanin“ Zagreb, „Lola“ Sarajevo, omladinski mješoviti hor „Simonida“ Beograd, Gradski hor „Vardar“ Skoplje i Gradski hor „Beograd“ Srbija.

Umjetnička direktorica festivala bila je Jelena Cvetković Crvenica koja je pomogla, kao i Lidija Ivanović i Laura Tomašević. Posjetioce je oduševio i hercegnovski dječiji hor “Cvrkutići” koji je nastupio na samom otvaranju Festivala. U susret su im izašli Galerija Josip Bepo Benković, knjižara Svetigora, Pavoljon Gradske muzike, Mjesna zajednica Stari grad koji su ustupili prostor za upjevavanje horova. 

Organizator je NVO „Fortuna“koju su podržali Opština i TO Herceg Novi, JUK „Herceg Fest“ i brojni prijatelji i sponzori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here