За санацију хаварије ангажована комплетна оператива Сектора канализације

Радници предузећа Водовод и канализација ангажовани су на санацији хаварије на колектору, која се већ пети пут дешава на овој позицији – на доњем путу на ривијери, у близини Портоновог. Ријеч је о посљедицама лоше урађеног посла на изградњи колектора. Оштећен је и гравитациони и канализациони колектор фи – 300.  

Према ријечима директорице Водовода Оливере Доклестић, већ пети пут се дешава хаварија на овој дионици. Ријеч је о тежим кваровима на гравитационом и потисном цјевоводу.

– На лицу мјеста смо установили да је потисна цјевовод пукла у дужини од пет метара. Кад је скинут шахт, може да се види узрок шта је довело до проблема. Испод цијеви је постављен бетон умјесто шљунка, да би се спрјечио прилив морске воде, која је очигледно улазила у ров и током грађења,тако да је на мјесту дисконтинуитета подлоге, дошло до лома цијеви. Проблему је допринијео и шахт, који није по пројекту, а затим и пролазак тешке механизације, која је додатно направила вертикално притисак на цијев. Ову цијев ћемо замијенити, требало је вријеме да дође од добављача материјал. Оштећене цијеви и елементе ћемо депортовати у нашу зону у Зеленици, да би оставили за експертизу стручњацима како би потврдили ове налазе. Требало би да се обави увиђај техничко – инжењерске струке, да би се установило шта доводи до кртости цијеви. Ово је већ постала ланчана реакција, односно, серијско дешавање јер се може примјетити  да на сваких 20 метара су мала удубљења на асфалту пута кроз Ђеновиће и то су потенцијалне тачке будућих оваквих оштећења. Сваки овакав квар, не само да изискује ангажовање комплетне наше механизације, попратно и водоводне мреже, јер долази и до пуцања водоводних прикључака. Добијамо серију високих трошкова. Сваки овакав квар кошта до 20 000 еура, што далеко премашује редовно одржавање и то су озбиљне хаварије, које изискује посебну ставку у буџету, да би се финансирале. Море је прљаво требало је избацити канализацију из рова и приспјелу морску воду. Проблем овог колектора је што нема хаварног испуста и принуђени смо да исцрпимо доток и отпадне воде и да се пумпају у море. Срећом, да се сваки овај квар дешавао мимо туристичке сезоне, оцијенила је Доклестић:

Када се приступа тачкастом рјешавању проблема, види се тек оног тренутка када изађе канализација у море, што није рјешење проблема, већ само премошћавање од случаја до случаја. Озбиљно рјешавање проблема би изискивало више средстава. Можда би могало парцијално да се ријешава. Ова зона Војводића мула, у непосредној близини Портоновог је неуралгична тачка, поред осталих. На овом потезу су идентификована претходно четири квара и појављују се улегнућа на асфалту, подсјећа Доклестић и износи како види рјешење проблема:

– На око 200 метара у зони Војводића мула требало би све ископати до дна , извући цијеви гравитационг и потисног цјевовода, направити  аримирано – бетонски водонепропусни сандук, потом спустити цијеви, направити бетонске шахтове и преко тога ставити плочу и асфалтирати дионицу саобраћајнице. Мислим да без таквог рјешења и захвата, које би коштало неколико стотина хиљада еура увијек ћемо периодично имати хаварије и проблем се неће дефинитивно ријешити, објашњава Доклестић.    

Према ријечима техничког директора Водовода и канализације Горана Симовића урадиће специјалне спојнице које су примјерене за ову врсту цјевовода:  

Горан Симовић

– Хаварија је попримила веће размјере. Оштећен је и гравитациони и канализациони колектор фи 300. То је вјешто замаскирано и чуди степен неодговорности извођача радова на колектору и надзора, да смо запрепаштени. Ове  хаварије, које се стално дешавају нам изгледа откривају и све мане овог пројекта. Умјесто бетонских шахтова замијењени су пластични и усљед оптерећња долази до пуцања цјевовода. Цјевовод и шахтови су шупљи и зато се дешава процуривање отпадних вода и улазак морске воде у цијеви, појаснио је Симовић.   

Ангажована је комплетна оператива одржавања канализационе мреже и механизација предузећа. Надају се да ће се до прекосутра завршити санацију хаварије на колектору, због чега је дошло и до оштећења коловоза и прекида саобраћаја приобалним путем кроз Ђеновиће.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here