ПРЕДСЈЕДНИЦИ ОПШТИНА БУДВА, ХЕРЦЕГ НОВИ И ТИВАТ НЕЗАДОВОЉНИ ЗБОГ ИЗОСТАНКА ПОДРШКЕ ПРИВРЕДИ У ОВИМ ОПШТИНАМА

Предсједници општина Будва, Херцег Нови и Тиват, Марко Царевић, Стеван Катић и Жељко Комненовић, незадовољни су изостанком подршке привреди у овим општинама, које су посебно економски погођене затварањем бројних дјелатности на период дужи од мјесец дана. У заједничком одговору који су упутили Министарству финансија и социјалног старања је наведено:

-Упознати смо са мјерама које су донешене за родитеље дјеце до 11 година. Осим њих, на подручју наших општина живе и раде и родитељи старијих ученика, студената, као и људи који можда немају дјецу, а егзистенција им је директно угрожена мјерама Министарства здравља, којима им је забрањен рад. Морамо да напоменемо, угрожена категорија су и подстанари, као и предузетници који изнајмљују пословне просторе за рад својих дјелатности. Доношењем субвенција за зараде за мјесец фебруар за привреднике са подручја наших општина, показали бисте грађанима да сте заиста посвећени томе да им у временима тешким за све нас, макар мало олакшате борбу за опстанак ионако угроженог пословања.”
Министарство финансија у свом одговору на изречено негодовање, позива да руководства општина покажу разумијевање за то “да Влада у ограниченим финансијским условима и великом притиску на јавне финансије, настоји усмјерити средства на најугроженије дјелатности привреде”.
Из Министарства подсјећају да осим субвенционисања фебруарских зарада запослених на плаћеном одсуству са рада, јесу актуелне и остале мјере у оквиру Програма субвенционисања зарада у првом кварталу 2021. Такође наводе могућност одлагања и репрограма плаћања пореза и доприноса на доходак, једнократну подршку за успостављање система за електронску фискализацију, додатне мјере подршке за туризам и угоститељство. Из Министарства посјећају на дефинисану мјеру за смањење цијене закупа простора у државном власништву за 50% у 2021. години, као и одлагање обавеза по овом основу, које се односе на период 01.07. – 31.12.2020. године, уз репрограм на 12 мјесеци, саопштено је из Општине Тиват.
 
-Цијенимо да актуелне мјере, како оне које подразумијевају конкретна давања, тако и мјере које се односе на олакшице, представљају значајну подршку привреди. Вјерујемо да и сада показујемо интерактиван приступ када су привредници у питању, уз свакодневну посвећеност анализи њихових захтјева и прихватање истих у мјери могућег у тренутним финансијским условима“, наведено је у посљедњем одговору Министарства финансија и социјалног старања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here