На примјењеној физиотерапији 227 студената, први пут и мастер студије

Фото: РТХН

Студијска година почиње у задњој седмици септембра, а примјењену физиотерапију ове године је уписало 45 бруцоша па овај студијски програм Медицинског факултета УЦГ тренутно похађа њих 227. Једина државна установа високог образовања у нашем граду препозната је по томе што школује изузетно квалитетан кадар, али са друге стране, оптерећена је проблемима недостатка кадра и адекватног простора.

Већ у првом уписном року, годинама уназад, тражи се мјесто више за будуће звање физиотерапеута, а ове године од октобра уписују и прве полазнике двогодишњег мастера, казао је доц др Душан Мустур, руководилац студијског програма.

– Тренутно имамо 227 активних студената, од тога на Бечелор програму који траје три године је њих 205, уписано је нових 45 студената. Ове године је одобрено још 20 студената за специјалистичке студије и 15 студената за управо лиценцирани програм мастер студија, који је двогодишњи и први пут ће кренути од октобра, казао је др Мустур.

Фото: доц др Душан Мустур, руководилац Студијског програма примјењене физиотерапије Медицинског факултета УЦГ

Деценијама је дуга традиција ове високообразовне установе, али је у последње вријеме оптерећена проблемима недостатка кадра и простора, објашњава др Мустур.

– Недостајући кадар је прво што требамо да ријешимо, али и да задовољимо неке потребе везано за квалитет просторија због чега смо веома захвални Општини Херцег Нови која је препознала ту потребу и обећала изградњу нове зграде која је везана за овај студијски програм, казао је доц др Мустур и појаснио да је план да нова зграда буде уз нову школу у Игалу.

Важност струке и квалитетан кадар који знање проширује праксом и радом у Институту Др Симо Милошевић, учинили су да Игало постане препознато као бањско мјесто, како у Европи тако и шире. Ипак, нови туристички комплекси и рисорти не цијене довољно физиотерапеутску струку.

– Жао ми је што у оквиру нових ризорта који су у нашој и сусједној општини, није адекватно препозната потреба и позиција високообразованог физиотерапеута. Потпуно разумијем да послодавац жели најјефтинију услугу средњег физиотерапеута односно масера, међутим, са друге стране, квалитет који може да се добије за ту клијентелу би био много већи уколико бисмо то законски прописали да имамо адекватно образованог физиотерапеута на адекватним позицијама, објаснио је др Мустур.

Како додаје, упркос развоју технологије и роботике, човјечије умјеће и знање у физиотерапији не може имати алтернативу и остаје квалитет који је веома цијењен у свијету и код нас.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here