Кувајтски инвеститор тражи раскид уговора за комплекс на Луштици

Макета пројекта

Кувајтска компанија Норд Стар („North Star“)  доставила је Влади обавјештење о раскиду уговора о закупу земљишта за градњу хотела на Луштици, јер држава није испунила обавезе када је ријеч о инфраструктури.

 Министар финансија Александар Дамјановић саопштио је на данашњој сједници Владе да је ријеч  о пројекту изградње туристичког комплекса Риц Карлтон Монтенегро (“Ritz Carlton Montenegro”) за који је уговор потписан 2009. године, а затим и неколико анекса уговора.  Кувајтски инвеститор се Министарству финансија обратило у јулу, казао је Дамјановић и истакао да се „током 2021. у више наврата обраћао бившој администрацији која их није удостојила састанка како би разговарали о проблемима који постоје у реализацији пројекта“.    

– Имајући у виду аспекте уговора ми смо направили истог момента тим и дали смо одговор 12. августа гдје смо позвали представнике и власнике Норд Стара да се у директном договору види шта су проблеми и да се евентуално покуша наћи рјешење у корист националних интереса, интереса туризма и интереса инвеститора – казао је Дамјановић.

Компанија је, како је додао, позвала 5. септембра да се о проблему разговара ван Црне Горе.

– Крајњи рок је 23. септембар. Очекујем директну комуникацију са власницима – најавио је Дамјановић.

Премијер Дритан Абазовић је рекао да је као вицепремијер разговарао са представницима компаније, те да претходне гарнитуре нису испуниле обавезе које су морале.

– Стојимо на располагању и покушаћемо да ријешимо проблем. То је огромна инвестиција за црногорске прилике. Покушаћемо да неиспуњене обавезе уз гаранције завршимо. Започет је само дио инфраструктуре, али је логично да ако неко 6-7 година не може да уради оно што је обећао, резигнираност инвеститора је очекивана – рекао је Абазовић.

Он тврди да инвеститори одлазе јер је неко имао лоше уговоре са њима.

– Није се бавио националним интересима, нити је помагао инвеститорима. Све се радило на муфте, па је то дошло на наплату. Али ово није једини проблем који смо наслиједили и подржавам директну комуникацију. Већина инвеститора тражи минимално уважавање које је изостало у претходном периоду – казао је Абазовић.

Дамјановић је рекао да би најгора варијанта била да дође до арбитраже.

– Покушаћемо да конкретно идентификујемо са наше стране, ако буде тога, и кривицу појединаца и пропуштање одређених радњи. Увјерен сам да имамо аргумената да заштитимо интересе Црне Горе у било каквом поступку. Сматрам да је директна комуникација са власницима неопходна. А ми смо започели ту процедуру – казао је Дамјановић.

Пројекат изградње туристичког комплекса на Луштици, вриједан 400 милиона еура,  је актуелан од 2009. године  а након озваничења сарадње са реномираним брендом, добио је и нови званичан назив Риц Карлтон Монтенегро.  Прва фаза пројекта предвиђа изградњу  хотела са 233 собе и 13 вила, а рок  за завршетак је  2023. година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here