Обухват првом дозом ММР вакцине није довољан за колективни имунитет

Обухват ММР вакцинацијом биљежи пад још од 2013. године, а нарочит проблем  у свим земљама свијета се односи, не само на обухват, већ на правовременост вакцинације.  

Како наводе из Института за јавно здравље, обухват првом дозом ММР вакцине за годишта до уписа у први разред основне школе је 64%, што свакако није довољно за колективни имунитет од 95% вакцинисаних.

Претходних година и под различитим руководствима, како наводе, Институт је користио стратегије које су познате и примијењене у другим здравственим системима, што и раније, док није трајала пандемија КОВИД-19, није дало жељене резултате. Стога смо и посљедње двије године започели широки друштвени дијалог којим би дошли до правно обавезујућих рјешења не бисмо ли повећали обухват вакцинације, али је за те измјене неопходно вријеме.  

Резултат тога свакако јесте и подршка највиших државних институција и медијски фокус на ову тему. Свака врста дијалога са колегама и грађанским удружењима је добродошла, али морамо при томе водити рачуна да у Институту и као координатори имунизације других здравствених установа раде најкомпетентније, најобразованије и у крајњој линији, најпозваније особе за дијалог на ову тему, саопштили су из  Института за јавно здравље.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here