Институциjалном сарадњом до бољег положаја на туристичком тржишту западне Европе

Недостатак туриста са тржишта Русије и Украјине промијенио је демографску структуру гостију, али је ипак утицао на остварени биланс, због платежне моћи оних који су током ове сезоне боравили у Херцег Новом.

Стратегијом на локалном нивоу, али и у сарадњи са Националном, ТО Херцег Нови успјела је да надомјести број гостију, казао је за РТХН вд директор Ђорђе Станојловић.

– Међутим, ријеч је о различитој врсти клијентеле и динамици и количини трошења новца на различите ствари. У том погледу могу да разумјем угоститеље да су изостали туристи који имају већу платежну моћ. То је видљиво и од тога не треба бјежати – наводи он.

ВД директор ТО Херцег Нови, Ђорђе Станојловић

Станојловић сматра да је неопходно изградити стратегију на основу које ће овакви недостаци бити надомјештени.

Циљ Националне, али и локалних туристичких организација за ову сезону био је повећање броја гостију са тржишта западне Европе, јер је било јасно да ће изостати гости из Русије и Украјине.

– Отворене су нове авионске линије, прије свега са Прагом. Такође, постоје значајне авионске линије према Великој Британији, нова линија отворена је и са Израелом, одакле је дошао велики број гостију овог љета, поготово на сјевер. То је клијентела која Црну Гору посматра као цјелину, јер имају могућност да се стационирају на једно мјесто, али да у неколико дана обиђу читаво приморје и значајније дестинације на сјеверу – објашњава Станојловић.

Туристима са овог тржишта Црна Гора нуди природне љепоте, близину плаже и планине, али пласман таквог производа на страно тржиште тражи институтционализовану сарадњу и ангажовање, сматра Станојловић.

– Ту постоји много простора за напредак, поготово у сфери угоститељства, услуге и понуде, коју ми сваке године гледамо да унаприједимо, али на неки начин испостави се да каскамо, да нисмо дорасли неки задацима, који представаљу основе квалитетног туристичког производа. На томе треба радити – истиче он.

Црну Гору су ове године, захваљујући доброј маркетиншкој стратегији посјећивали туристи из Француске, Велике Британије, Шведске, Финске, Холандије, Њемачке, Мађарске, Турске, а куриозитет је и јако добра посјета гостију из Египта, који слови за једну од најпрестижнијих дестинација на свијету.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here