У КОМПАНИЈИ ВЕКТРА МОНТЕНЕГРО УВЕДЕН СТЕЧАЈ

У компанији Вектра Монтенегро, која је власник херцегновске компаније Вектра Бока, отворен је стечај. Поступак за испитивање разлога за увођење стечаја који је тражила швајцарска НЛБ Интерфинанс због дуга од 60 милиона еура трајао је готово двије године.

За то вријеме рочишта су одлагана више пута што због захтјева једне, али и друге стране, што због одсуства стечајног управника, вјештака и судије Ашанина, који је одбацио јутрошњи захтјев за изузеће и упутио списе судији Јованићу.

Вектра Монтенегро постала је власник огромне „Бокине“ имовине у децембру 2007. године и тада су најављене велике инвестиције, улагања од 360 милиона еура и изградња четири нова хотела. Обећано је и запошљавање 1.200 људи.  Умјесто инвестиција, хотели су срушени или девастирани. Вектра Бока је 2015. отишла у стечај, а имовина се убрзано почела распродавати након усвајања Плана реорганизације. У Вектра Боки је остало само 16 радника. У моменту увођења стечаја било их је око 120, а радне књижице су узели без наплате онога што су зарадили. 

Првобитно је стечај у Вектри Монтенегро отворен 2012. године, али је план реорганизације усвојен двије године касније. Њиме је било предвиђено да банци уступи земљиште и објекте уписане у листовима непокретности у Бечићима вриједне 18,8 милиона еура, док је остатак дуга требало да буде исплаћен у оквиру трећег исплатног реда. Како до тога није дошло, НЛБ Интерфинан је у марту прошле године поднијела захтјев за отварање стечаја.

Судија Ашанин је позвао повјериоце ове компаније да своја потраживања пријаве до половине фебруара и заказао састанак повјерилаца за 16. фебруар. Испитивање потраживања заказано је за почетак марта, а за стечајног управника именовао је Радојицу Грбу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here