Пронађени белгијски туристи

И кад мину пожари, нема предаха за Службу заштите и спасавања ОХН. Они су јуче, у спасилачкој акцији, пронашли белгијске туристе који су се изгубили на подручју брда Кабао у масиву Орјена.

Након сат пјешачења, најљепша награда била је пронаћи их неповријеђене, испричао је у Новском јутру РТХН припадник Службе Владимир Пејовић.

Фото: припадник Службе заштите и спасавања Владимир Пејовић

 – Позив за помоћ стигао нам је у јутарњим сатима из Обавјештајно комуникационог центра да се на подручју каменског Кабао изгубило двоје белгијских туриста. Пошто смо добили ГПС координате, послали смо на терен екипу у којој су била три ватрогасца и почели смо потрагу. Они су се изгубили дан прије, а терен је био такав да је било и камења и шуме и драче. Били су исцрпљени, дехидрирали су и били су гладни. Када су нас видјели, било је среће и осмјеха, а пошто у оваквим акцијама увијек носимо са собом воду, храну и слаткише, понудили смо их како би се окријепили и имали снаге да се врате до дијела гдје им је аутомобил, испричао је Пејовић.

Фото: Служба заштите и спасавања ОХН

Акције попут ове није новост за новску Службу, а припадници су прошли различите обуке, додаје Пејовић.

– Није била захтјевна акција, екипа је пјешачила сат, а били смо веома срећни што су туристи неповријеђени. Ми смо прошли обуке за пружање овакве врсте помоћи у Полицијској академији у Даниловграду и Словенији. Неки су обучени за алпинисте, други за земљотресе, трећи за поплаве, отворене пожаре као и остале кризне ситуације, али најважније је да смо спремни за све. Морам и похвалити да нам Горска служба излази у сусрет када су комликованије ситуације у питању, казао је Пејовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here