Пред одборницима и измјена Одлуке о боравишој такси

Боравишну таксу током одмора у Херцег Новом у обавези су да плаћају сви нерезидентни грађани, осим власника некретнинта, који плаћа туристичку, што представља њихов допринос буџету локалне управе.

Пред одборницима локалног парламента на наредном засиједању наћи ће се и предлог Туристичке организације, који би требало да уведе ред у ову процедуру, током које је до сада било доста злоупотреба и погрешних тумачења.

Како за РТХН објашњава вд директора Туристичке организације Херцег Нови, Дорђе Станојловић, у Закону о боравишној такси не постоји члан који породицу власника некретнине ослобађа плаћања ове обавезе.

– Постоје одређени изузеци када је ријеч о ослобађању наплате боравишне таксе, али то су уредбе које доноси локална управа, али које још увијек нису усвојене. Туристичка организација је покренула иницијативу према Општини да се чланови уже породице (супружници, дјеца и унуци)  ослободе плаћања боравишне таксе – наводи он.

Станојловић очекује да локални парламент на наредном засиједању усвоји овај предлог, како би породица нерезидентног власника некретнине у нашем граду била ослобођена плаћања боравишне таксе, али како би и ова процедура била јасно дефинисана.

– Ставке овог закона до сада су примјењиване селективно и паушално. Имали смо ситуације да нисмо знали ко су особе, које се, на основу усмене сагласности, ослобађају боравишне таксе, па и ситуацију да су ове обавезе ослобођена нека даља сродства, пријатељи и сви који су као родбина само усмено дефинисани –  објаснио је Станојловић.

Локална ТО у сталној је комуникацији са Националном, као и са осталим локалним управама на приморју, а одлуку доноси Министарство туризма и економског развоја. Општина Будва покренула је сличу иницијативу, док су у Котору и Тивту различито примјењивали одредбе закона о боравишној такси, али проблем је што у закону није на прави начин дефинисана примјена наплате боравишне таксе за ужу родбину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here