Инфлација погађа сва водоводна предузећа у Црној Гори    

Удружење водоводних предузећа Црне Горе на недавном  састанку у Подгорици , указало је на проблеме са којима се суочавају усљед енормног скока цијена репро-материјала, горива, хлора и других сировина на тржишту, неопходних за функционисање система. Чланови Удружења упутили су позив ресорном Министарству, Регулаторној Агенцији за енергетику и Привредној комори Црне Горе да се размотре и покуша наћи рјешења за проблеме са којима су се суочила водоводна предузећа, међу њима и херцегновски Водовод.

Према ријечима директорице предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Оливере Доклестић,  на састанку у Удружењу разговарали су о економској ситуацији, о порасту цијена, што све погађа:  

 – Наше цијене према потрошачима, привредним субјектима и физичким лицима, условљене су методологијом, коју  прописује Регулаторна Агенција за енергетику. Све што приходујемо и расходујемо улази у ту методологију, с тиме што се цијена формира на основу биланса стања из претходне двије године плус програм рада за 2022. годину. Већ сада дајемо предлоге за наредну годину, а при томе се суочавамо са значајним проблемом да таква методологија цијена, уопште, не препознаје инфлацију и не узима у обзир повећање наших трошкова, напомиње Доклестић.

Како би разријешили проблеме представници Удружења водоводних предузећа упутили су писмо Министарству одрживог развоја и уређења простора и другим надлежним субјектима:

– Закључено је да се оформи комисија на нивоу Удружења водовода, да резговарамо отворено о проблемима да  укажемо да смо доведени на ниво одрживости, јер са енормним скоком цијена на тржишту, једноставно, не можемо да планирамо ни сљедећу седмицу, а не до краја године. Кварови су такви да морамо да их санирамо, поправљамо. Имамо нешто у залихама материјала, које смо прибавили из ранијих јавних набавки…Не знамо колико ће фирме, које се јаве на тендер, моћи да одговоре нашим захтјевима, какве ће бити њихове калкулације са цијенама и шта ће моћи да нам понуде. Морамо да будемо спремни за драстичне разлике у односу на претходну годину и да се укалкулишемо у финансијско – економску ситацију за опстанак, оцијенила је Оливера Доклестић.

Чињеница је да су предузећа са приморја у односу на предузећа са сјевера и у средишњем дијелу Црне Горе, у знатно повољнијем положају, због туристичке привреде.  

Предузеће Водовод и канализација Херцег Нови позитивно послује у посљедње четири године, иако се умањује финансијска база за унапређење пословања и репродукцију:  

 Педесет одсто прихода одлази на плате запослених у ДОО Водовод и канализација Херцег Нови. Технички губици и дотрајалост система водоснабдијевања изискују непрекдина улагања, објашњава Оливера Доклестић.  

Она је истакла да је жеља херцегновског Водовода да инвестира у унапређење и развој неких система, нарочито информационих, изградњу нових цјевовода и увођење нових технологија али да им, како је казала, Регулаторна Агенција не дозвољава инвестирање и реинвестирање из сопствене добити у такву структуру, што је незамисливо у развијеним земљама.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here