Кнежевићева компанија уложила жалбу на одлуку о стечају

Фото: болница Мељине

Компанија Душка Кнежевића Мељине комплекс, у којој је прије мјесец на захтјев Општине Херцег Нови отворен стечај, уложила је жалбу Апелационом суду и траже да суд одлуку или преиначи и одбије захтјев општине или укине и наложи да се поступак поново спроведе. Како наводе у жалби, Општина Херцег Нови није имала ни правни ни економски интерес да тражи отварање стечаја, јер јој је морало бити познато да, на много бржи и лакши начин, може наплатити своја потраживања коришћењем било ког другог правног средства – пише Побједа.

Општина је, наводе у жалби из компаније Мељине комплекс, могла да обезбиједи потраживање стављањем залоге на непокретности, па сматрају да је захтјев за стечај злоупотреба. Одлука о стечају је, како тврде, заснована на непотпуном извјештају привременог стечајног управника, имајући у виду да Мељине комплекс кривицом суда и ранијег стечајног управника нема документацију на основу које би могао бити урађен ваљан извјештај, а управник није прибавио документа која се налазе код Специјалног полицијског одјељења за организовани криминал.

Судија Привредног суда Драган Вучевић отворио је стечај због пореског дуга од 720 хиљада еура, а за стечајног управника именовао је Лада Шекуларца. Да ли ће бити одржан први састанак повјерилаца заказан за 12. јул, као и рочиште за испитивање потраживања 20. јула, зависи од одлуке Апелационог суда по жалби Мељине комплекса.

Компанија Мељине комплекс је раније управљала болницом Мељине, која је у стечају од јесени 2019. због дуга за струју од 242,3 хиљаде еура. Спорни порез на непокретности МК није плаћао од 2014. до 2020. године. Стечај је до сада отваран три пута на захтјев директорице Оливере Елез-Михајловић, исто толико пута укидан, док је други судија четврти њен захтјев одбио, јер су у међувремену друге двије Кнежевићеве компаније измириле овај дуг.

Из МК су током поступка тврдили да је захтјев општине беспредметан јер је Виши суд у Подгорици крајем марта блокирао имовину, због чега не постоји могућност да се повјериоци намире, као и да је потраживање општине незнатно у односу на вриједност имовине. У извјештају привременог управника стоји да је МК укинуо два рачуна 2018, а крајем прошле године и у ЦКБ-у, па тренутно нема отворен рачун ни у једној банци. У августу 2018. рачун је био у блокади дуже од двије године на 350 хиљада еура, а све непокретности су под хипотекама, привременим мјерама и забиљежбама поступака, нотарских записа и пореских потраживања. Према подацима Управе прихода и царина, Мељине комплекс је посљедњи ИОППД образац поднијела за октобар 2019, док од 2018. године није предавала завршне рачуне.

Изабран арбитар

Адвокат Милош М. Вуксановић саопштио је да је у поступку инвестиционе арбитраже коју су Атлас група и Душко Кнежевић покренули против Црне Горе изабран арбитар. Наводи да према УНЦИТРАЛ арбитражним правилима, Црна Гора има рок од 30 дана да изабере свог арбитра, а уколико то не уради, изабраће га Стални арбитражни суд у Хагу.

– Правни тим Атлас групе и др Душка Кнежевића су 1. децембра 2020. године послали захтјев за арбитражу, чиме је покренут арбитражни поступак против Владе Црне Горе ради накнаде штете. Арбитражни поступак је започет због кршења Међународног уговора између Црне Горе и Кипра о узајамном подстицању и заштити улагања, који прописује у овом случају примјену арбитражних правила УНЦИТРАЛ – саопштио је Вуксановић.

Извор:Побједа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here