ТЕРАПИЈА ЗА КОВИД ПАЦИЈЕНТЕ ОД СУТРА У ИНСТИТУТУ ИГАЛО

Проблем недостатка медицинског особља у Дому здравља ријешава се у сарадњи са руководством Института „Др Симо Милошевић“, а на иницијативу в.д. директорице ове установе др Марине Делић.
Према ријечима в.д. директора Дома здравља др Горана Комара, одржан је састанак са челницима здравствених установа у Херцег Новом, у присуству и државног секретара Вељка Чађеновића, на којем је тема била укључивање Института у рјешавање ковид кризе у граду.
Институт је уступио једну одговарајућу просторију са шест до осам лежајева, која се може и увећавати, информише др Комар.

-Ту ће бити подијељена парентерална терапија пацијентима који су обољели од ковид упале плућа. Институт ће обезбиједити превоз и медицински кадар, дакле оне који ће аплицирати терапију, возача са адекватним амбулантним колима, које ће превозити пацијенте. У овом тренутку то је за нас велика помоћ – истиче он.

Амбуланта Игало је затворена зато што је докторица болесна и налази се на боловању а у Бијелој раде два љекара у јутарњој смјени.
Због недостатка особља, предузети су кораци како би се попунио недостајући кадар. У овом тренутку на обуци су двије докторице, једна из Републике Српске, друга из Србије, а интересовање за испомоћ у Херцег Новом је готово непостојеће. Комар сматра да је то резултат непровођења и системског непланирања развоја здравства, што је ситуација у протеклим деценијама и, како је казао, нема никакве везе са политиком.

ПРЕМЈЕШТАЊЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ У ЗЕЛЕНИКУ?


Ковид амбуланта је потпуно неадекватна а нарочито јој није адекватна локација јер се налази на самом улазу у ДЗ и у Хитну службу, каже др Комар.

-Они који су ковид негативни пролазе кроз групу највероватније оних који су ковид позитивни. Настојимо да изнађемо простор у сарадњи са општином и ковид амбуланту премјестимо у неки већи простор, највјероватније у Зеленици гдје ћемо преселити читаву ту активност на тестирању брзим антигенским тестовима и прегледу пацијената, а можда и у једном одређеном дијелу и терапије. Ми ћемо данас извршити увид са сарадницима и са представницима Општине и када видимо да ли је простор у Зеленици одговарајући то ће ићи врло брзо, казао је наш саговорник.

БОЛНИЦА МЕЉИНЕ


Др Комар је још једном оцијенио да је велика погрешка била приватизација Болнице Мељине те да се посљедице те одлуке сагледавају посебно током епидемије корона вируса.

-Новљани су 80 –их издвајали самодопринос како би се у кругу тадашње Војне болнице изградила Општа болница и мислим да је високи морални дуг државе да болницу Мељине врати у систем јавног здравства ЦГ, сматра Комар.


Болница је за све вријеме епидемије обављала пријем одређеног броја ковид обољелих не располажући свим техничким условима да испрати све компликоване случајеве.
-Протеклих дана један мали број наших пацијената који су обољели од упале плућа је примило терапију унутар круга болнице. Граду је неодложно потребан одређен капацитет за лијечење оних пацијената који болују од ковид пнеумонија који не захтијевају безусловно континуирану кисеоничку терапију. У томе је проблем а то немамо. Тај проблем, како сам обавијештен, настоји да буде ријешен одређеним прегруписвањем пацијената на нивоу региона које би обезбиједило одређен број постеља у болници Котор. Ако би данас били у потреби да неког пацијента упутимо на болничко лијечење ми би могли да очекујемо да он буде вожен до Берана или Бијелог Поља. Ова ситуација се мора превазићи брзо и надам се да ћемо током дана имати резултат јучерашњих разговора у болници Мељине-казао је др Комар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here