Маратон дружења на Орјену

Током викенда одржан је 23. Орјенски маратон, колажни догађај који је, поред планинске трке, обухватио пјешачку туру „Орјенско срце“, изложбу поводом 90 година од оснивања Планинског клуба Субра и предавање Жељка Старчевића под називом „Вода у кршу“ код дома За Вратлом.

Орјенски маратон је маратон само по вокацији, а ријеч је заправо о манифестацији која окупља љубитеље планине и планинарског трчања, казао је за РТХН Старчевић.

Aрхеолог Жељко Старчевић

– Правог маратона није ни било, него је то већ годинама једна трка у планинском трчању на 5,5 километара, дакле није маратонска, али је остао назив из времена када се трчала једна маратонска тура, било је једно тродневно маратонско дружење – наводи он.

Централни дио догађаја, уз трку, како објашњава Старчевић, је пјешачка тура симболилно названа „Орјенско срце“, док је као пратећи догађај уприличено отварање изложбе фотографија из фундуса, а 90 година ПК Субра, што је био увод у обиљежавање јубилеја.

– Почели смо обиљежавање изложбом из фундуса клуба, 30-ак црно-бијелих фотографија, претежно из архивске грађе, које смо овом приликом представили на једном необичном мјесту, у шумском амбијенту, између стабала. Не зато што није могло у објекту, већ се јако лијепо уклопило у контекст са ноћном отварањем, што је било занимљиво за све посјетиоце – објашњава он.

У петак, када је отворена изложба, Старчевић је испред Парка природе Орјен извео презентацију посвећену вјеровањима у магијске моћи воде у кршу.

– Можемо рећи заправо о магијским бићима која се повезују са водом, а првенствено се мисли на виле. Вода у кршу код нас је ријетка појава, па је значајна јер се око ње развијала митологија – казао је он.

Догађај на Орјену окупио је велики број планинара из црногорских клубова, као и заљубљенике у планину, међу којима је било посјетилаца и из Русије и Украјине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here