ПРИВРЕДНА КОМОРА: ИЗЛЕТНИЧКИ ТУРИЗАМ ОБУХВАТИТИ ПОДРШКОМ, УГОСТИТЕЉЕ СНАЖНИЈЕ ПОМОЋИ

Оптужбе да су угоститељски објекти главни извор заразе су непримјерене, оцјењено је на радним састанцима представника Привредне коморе и  туристичких агенција и угоститеља.

Како је саопштено из Привредне коморе, закључак састанка је да се на дијалог позову представници Министарстава економског развоја, Министарства здравља као и Инвестиционог развојног фонда како би се заједнички дошло до предлога правих мјера за подршку овој дјелатности.

Састанци у Привредној комори организовани су у циљу превазилажења изазова везаних за коришћење пакета подршке и новим епидемиолошким мјерама које важе до 10. марта.

Састанак је водио предсједник ОУ туризма и угоститељства Ранко Јововић, а у раду су учествовали и директорица сектора удружења Славица Павловић, секретарка Одбора туризма и угоститељства, Сања Марковић и представници туристичких агенција и угоститеља.

У четвртом пакету помоћи Владе туристичкој привреди, значајан дио туристичких агенција није обухваћен мјерама, јер су се на Јавни позив могле пријавити само туристичке агенције које продају пакет аранжмане. Велики дио туристичких агенција и субагената који се баве организацијом излета и продајом авио карата су дискриминисани па је тражено да се овај јавни позив временски продужи, уз проширени опсег који би обухватио све туристичке агенције.

Божидар Вујичић, НВО “Црногорске Туристичке Агенције”, сматра да је похвално што је Влада обезбиједила средства у износу од 150.000 еура, али да се она односе само на оне операторе који су организовали пакет анранжмане, док су они који се баве излетничким туризмом запостављени.

Првенствено треба помоћи туристичке агенције које остварују промет у Црној Гори и сервисирају туристе из иностранства, нагласио је Горан Чоловић из агенције Горбис Травел из Херцег Новог.

Закључено је да би, ако је могуће јавни позив требало, временски продужити и проширити и на туроператоре који организују излете као и да  само ноћење никако не може бити услов већ оставарени промет у 2019. години. Уколико се не буде могао јавни позив измијенити, потребно је да туроператори који организују излете буду предмет подршке у следећем пакету мјера.

Током другог састанка који је организован са представницима угоститеља, разматрано је на који начин помоћи овој дјелатности да опстане, с обзиром да су једна од најпогођенијих дјелатности током пандемије КОВИД-19. 

Никола Буздован, представник угоститеља из Будве сматра да и држава и Инвестициони развојни фонд умјесто најављених блокада, треба да имају разумијевања за њихов положај и да се не може од њих очекивати да испуњавају своје обавезе везано за плаћање камата а да још нијесу добили субвенционисање истих, а истовремено им је забрањено обављање дјелатности.

Игор Горановић из компаније Савана цонтинентал пропертy манагемент & лодинг доо , истакао је да су мала и средња предузећа такође изузетно погођена, да субвенције на камате увелико касне, и да је кључно пронаћи рјешење са пословним банкама, да би се баријере у пословању избјегле.

Ово се посебно односи на одобравање кредита за ликвидност и обртна средства код ИРФ-а и пословних банака, као и на одобравање субвенција камате на репрограм кредита, додао је он.

Жељко Влаовић из хотела Лајтхаус, истакао је да субвенције само на зараде нису довољне, јер оне чине свега 30% укупних трошкова.

Усвојен је предлог да се убрзо одржи тематски састанак Одбора удружења туризма и угоститељства на тему ‘’Изазови у примпреми љетње сезоне” са учешћем свих надлежних институција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here