МАГЛОВИТА ЈУТРА НОРМАЛНА АЛИ НЕКАРАКТЕРИСТИЧНА ЗА ХЕРЦЕГ НОВИ

Магла која је примјетна посљедњих дана у јутарњим сатима није карактеристична појава за Херцег Нови, али је нормална за ово доба године, објашњавају у Хидрометеоролошкој станици Игало. Појава се стручно назива адвективна магла хладног таласа.

Магла је облак који се формира на површини земље. Током ведрих хладних ноћи, хлади се камен у залеђу, а тиме и ваздух који се полако спушта, па се мјешањем са топлим изнад мора кондезује, а због недостатка вјетра појављује се магла.

У подручју Макарске магла се већ данима задржава изјутра, јер су претходнх мјесеци биле обилне падавине и велика влага у ваздуху. Земља је натопљена, а одједном је дошло до наглог пораста температуре што је изазвало испарења. Влажност ваздуха овога јутра је чак 98 процената.

Из Хидрометеоролошке станице Игало кажу да се оваква појава дешава већ годинама, мада не у окавом интезитету у ово доба година. Магла ће се разићи чим се подигне вјетар, а како се очекује појачан свејерни вјетар, могућност сличне појаве у надерним данима је минимална.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here