МЗ Камено – Жлијеби: приоритет изградња водоводне мреже  

Жлијеби, камено село

Један од основних инфраструктурних циљева је довођење воде до свих загорских села,  за што се залаже Општина Херцег Нови како би омогућила бржи привредни, прије свега, туристички развој  залеђа града.  

Ријеч је о разуђеној мјесној заједници, која поред домаћинстава која се баве пољопривредом, постаје и пословна зона у којој је смјештено преко 30  привредних објеката, различитих дјелатности, што доприноси интензивнијем развоју овог живописног краја, са рекреативним теренима, прекрасним видиковцима, аутентичним каменим селом Жлијеби, полетиштем за параглајдинг, маркираним пјешачким стазама, Планинарским домом „За Вратлом“, Субром и другим одликама.    

У Мјесној заједници годинама настоје да изнађу рјешења, како би се прикључили на градски систем водоснабдијевања и ријешили егзистенцијално питање мјештана, привредника, као и домаћих и страних инвеститора, који у све већем броју долазе и граде куће на овом подручју.

Предсједник МЗ Камено-Жлијеби Горан Становчић, гостујући у емисији Новско јутро, казао је да је најважнији пројекат водоснабдијевања:

-У сарадњи са Општином Херцег Нови пројекат за водоснабдијевање Каменог ради фирма Хидро систем из Подгорице, у власништву Драга Чачића, која је израдила и пројекат за водовод на Луштици. Пројекат за Камено би требало да буде завршен са свим ревизијама до августа ове године, како би ушао у буџет Општине за наредну годину, очекује Становчић, уз наду да ће 2023. године добити воду са градског система, преко резервоара Сушћепан.

Тиме би и Мокрине могле да ријеше питање водоснабдијевања. Идејним рјешењем је процијењено да би инвестиција износила око 800.000 еура.

Од водоснабдијевања зависи и развој пољопривреде, чиме се бави велики број домаћинстава, на овом подручју.     

Један од видиковаца на Каменом

Иначе, водом се снабдијевају са локалног изворишта на Диздарици, из каптаже која је направљена 1903. године, за вријеме аустроугарске. Око 80 одсто потрошача је развело воду са тог изворишта, у чему им помаже и Мјесна заједница. Преко љета пресуши извор па се снабдијевају водом цистјернама.  

Становчић је члан Одбора директора предузећа Водовод и канализација Херцег Нови.

– Са локалном управом настојимо да изнађемо рјешења да доведемо воду у сва подорјенска села, са Требињске стране, а неких 30 литара у секунди  би било довољно за Крушевице, Врбањ и друге орјенске засеоке, оцијењује Становчић.  

У осталим пројектима сарађују са Туристичком организацијом Херцег Нови, Парком природе Орјен, Планинарским клубом Субра и другим субјектима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here