ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ НАЈКАСНИЈЕ ДО 9. МАЈА

Локални избори у Херцег Новом морају бити одржани најкасније до 9. маја, а рок за њихово расписивање је 10. март, рекао је  савјетник предсједника државе за уставни систем и правна питања Борис Бастијанчић.

– Према Закону о избору одборника и посланика, избори за одборнике одржавају се најкасније 15 дана прије истека изборног периода одборника којима тече мандат. Закон о локалној самоуправи прописује да се избори за Скупштину одржавају најкасније 15 дана прије истека мандата Скупштине, рекао је Бастијанчић за портал Вијести.

Власт у Херцег Новом чине Демократе, Демократски фронт, Новска листа, СНП и коалиција СДП/УРА.

-Kако је актуелни сазив Скупштине општине Херцег Нови конституисан 26. маја 2017. године, а мандат јој траје четири године, дословно рачунајући претходно поменути рок од 15 дана, значило би да се локални избори у овој Општини морају одржати најкасније у уторак, 11. маја ове године. Међутим, имајући у виду члан 13 став 3 Закона о избору одборника и посланика, који налаже да то буде нерадни дан, и то недјеља, слиједи да је крајњи датум за одржавање ових избора 9. мај, објаснио је Бастијанчић.

Додаје да у складу са Законом о избору одборника и посланика, који одређује да од дана расписивања избора до њиховог одржавања не може протећи мање од 60 ни више од 100 дана, избори за одборнике у СО Херцег Нови могу бити расписани у временском периоду од 29. јануара до 10. марта ове године.

-Предсједник Црне Горе ће донијети Одлуку о расписивању избора за одборнике у Скупштини општине Херцег Нови и одредити датум њиховог одржавања, сходно својој уставној надлежности и роковима који су дефинисани позитивним прописима, који регулишу предметну тематику, рекао је Бастијанчић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here