Изложба “Ничим изазвано“ допринос новском културном идентитету

Као и много пута раније, разним поводима, бројну публику окупио је синоћ у холу дворане „Парк“ „човјек многих талената“ Вуксан Вуле Стаменковић, откривши сада и своју умјетничку страну. Иако обједињени под називом „Ничим изазвано“, преко 50 радова различите тематике и технике, представљају уствари ауторов одговор на изазов, на жељу и потребу да се кроз ликовни израз искажу и оваплоте његове идеје, машта, инспирација и креативност.

Да је личним изразом, којим одговара на многе теме, Стаменковић на добром путу у свијету ликовности, указао је магистар сликарства Војислав Војо Килибарда, чији је осврт у његово, и у име колектива “Херцег фест”-а прочитала Олга Вукмировић.

-Вуксан Стаменковић Вуле, Новљанима познато, али на градској умјетничкој сцени сасвим ново име. Човјек ренесансних талената, човјек који црта, слика, који је приредио књигу с необичним насловом „Ничим изазвано“, који се бави различитим спортовима на мору и на планини, на копну, добар је домаћин свима који наврате у паб „Гот“, на најљепшим новским скалама.
У поставци која је од вечерас пред вама видјећете класичне цртеже оловком и слике, али видјећете и оне рађене комбинованим и компликованим, веома сложеним ликовним техникама као што је асамблаж. Ту је педесетак радова занимљиве поетике, сасвим посебног, личног израза којим аутор одговара на многе теме.
Осим различитих техника Вуле, као страствени умјетник, бира, а његова дјела дотичу многи умјетнички правци од класицизма/реализама, до надреализма, а понекад слике или цртежи подсјећају на добру стрип таблу. Има ту радова на којима ћете препознати фовистички израз, па и оних који ће подсјетити на традиционално кинеско сликарство. Оно се само не представља на тканини нити на пергаменту, већ на папиру на коме су и кинеске пословице које треба читати и тумачити као ликовне симболе. Све то свједочи да је аутор засигурно у свијету ликовности на добром путу, поручио је Мр Војислав Војо Килибарда, музејски савјетник и уредник ликовних програма у „Херцег фест“-у.

Цитатом Миљенка Смоја – „Ко није за свашта није низашта, а ко је за свашта држи га поред себе да ти пријене“, драмски писац Стеван Копривица који је отворио изложбу, казао је да аутор спада у те људе којима је добро бити близу „да вам пријене“, подсјетивши на занимљиву књигу коју је Стаменковић приредио прије три године.

-Мене стварно фасцинира та енергија и та омнипотентност коју Вуксан има. То је човјек који има неописиву енергију, који је посвећен овом граду, који има много интересовања и онда је негдје нормално да из тих интересовања и те енергије произилази тражење умјетности. Он је прво покушао и успио да је нађе у једној занимљивој хрестоматији, књизи која се исто звала „Ничим изазвано“. То су биљешке са шанка, наизглед аутентичне, непатворене, узете из кафане, а уствари су доживјеле неку умјетничку преинаку коју је Вуле ауторски урадио. То је књига духовитости, али и оне есенцијалне народне мудрости.

Стаменковићеви радови плијене једноставношћу која потврђује таленат, као и јасном артикулацијом, утисак је Копривице.

-Мене је Вуле заиста изненадио кад ми је прије пар година презентовао ово што ради, јер нисам очекивао од њега да је тако њежан спрам оловке, киста и сликарског платна. Оно што мене плијени код њега је та једноставност, а једноставност је нешто што говори о таленту. Кад много компликујете, кад много „замотавате“, то понекад значи да немате шта да кажете, или побјегнете у надреално, или побјегнете у експеримент. Вуле то не ради. Он ради једноставно, нарочито када су у питању једнолинијски цртежи за које вам се чини да су направљени из једног потеза – једноставно, тачно и артикулисано. Вуле се не бави деконструкцијом, бави се конструкцијом, бави се јасном артикулацијом, а што је то једноставније то је пријемчивије и то више говори о његовом таленту.

„Уз све што ради, за чим трага и што налази, аутор је успио да се надгради и оплемени умјетничким изразом, а својим надграђивањем и својим оплемењивањем, оплемењује све нас“, поручио је Копривица, који је својевремено, са колегама из „Херцег фест“-а покренуо „Новски талас“.

-Он је човјек који је посвећен овом граду, који је прави продукт нечег што се зове добри новски дух, или оног што се зове шарм Новога. Када смо прије много година кретали са „Новским таласом“ представили смо Еда Бигаиа са његовим рељефним сликама, имали смо презентацију поезије Петра Вукотића, па је Зоро Мартинети имао своје фотографије „кровног мачка“ – посебну визуру Херцег Новог… Том „Новском таласу“ се сад прикључује и Вуле са његовом изложбом и са нечим што јесте допринос новском духу, новском културном идентитету и нечем што се зове самосвојан, особен и занимљив ликовни израз, закључио је отварајући изложбу драмски писац, директор Градског позоришта у Подгорици Стеван Копривица.

У изјави за РТХН Вуксан Стаменковић није крио задовољство одзивом и пажњом публике, захваливши свима који су дали допринос у припреми изложбе.

-Част ми је и велико задовољство видјети оволики број суграђана који је дошао вечерас. Захваљујем им на подршци, као и „Херцег фест“-у и комплетној екипи са којом сам сарађивао све вријеме, посебно Воју Килибарди. Изложба говори сама за себе, а посјетиоци ће, наравно, дати свој суд да ли то вриједи. Прихватам и позитивне и негативне критике. Радови су настајали углавном током короне, трајало је то сигурно годину и по, а све је кренуло од сове која је урађена обичном оловком, након чега је кренула „лавина“ идеја, присјетио се Вуксан.

Пријатној атмосфери су звуцима гитаре и стиховима Арсена Дедића допринијели музичар Младен Никчевић и глумац Милош Пејовић. Изложбу „Ничим изазвано“ Вуксана Стаменковића у фоајеу дворане „Парк“ можете погледати до 15. априла.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here