PRIKUPLJENO OKO 40 JEDINICA KRVI U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA

Klub dobrovoljnih davalaca krvi  Herceg Novi  u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog Krsta – organizovao je prvu ovogodišnju akciju  dobrovoljnog darivanja krvi, u plavom salonu Privatno zdravstvene ustanove Opšte bolnice Meljine.

Predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Zoran Srdanović je kazao da su više nego zadovoljni  odzivom.

-Krv je dalo oko 40-tak dobrovoljnih davalaca. Akcijom rukovodi ekipa Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.  Novina je da su uključeni i volonteri Opštinske organizacije Crvenog krsta Herceg Novi. Imamo  dobru priču i nadamo se da će biti sve bolja, u maju  kada bude Memorijal posvećen  Milutinu  Lekoviću,  u septembru kada je Memorijal posvećen Jovanu Kosaću , za  kraj godine planiramo i četvrtu akciju. Ustaljena je  praksa da organizujemo četiri akcije godišnje , kao jedini u Crnoj Gori. Klub broji do 200 članova. Svaka zdrava osoba  od 18 do 65 godina može da bude dobrovoljni davalac krvi, podsjetio  je Srdanović.

Volonteri Crvenog krsta Herceg Novi imali su niz aktivnosti u cilju promovisanja  dobrovoljnog  davalaštva krvi, posebno, među mladima.

Prema riječima sekretarke OO Crvenog krsta Herceg Novi Milene Šćekić, promovisali su akciju među maturantima Srednje škole.

– Već danas je bilo onih iz te populacije koji su se odazvali akciji. Mi smo ovdje da pružimo tehničku i logističku podršku kolegama iz Kluba dobrovoljnih davalaca krvi  i Zavoda za transfuziju krvi iz Podgorice. Dobrovoljni davalac mora da bude zdrava osoba i zavisi od ljekarskog pregleda, da li će pristupiti davanju dragocjene tećnosti.  

Novljani uvijek jako dobro reaguju kada su u pitanju humanitarne aktivnosti, a dobrovoljno davalaštvo krvi  je  najhumanija akcija i odlično su reagovali i ovog puta, ocjenjuje Šćekić.   

Moto klub „Bezbjednost“  iz Herceg Novog, takođe, je dao podršku akciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here