ПОРУКА СА ПРОТЕСТА – ХЕРЦЕГ НОВИ ЈЕ УВИЈЕК БИО БАСТИОН СЛОБОДЕ

Демократе Црне Горе организовале су протестни скуп у Херцег Новом на којем су заједно са грађанима исказали незадовољство и револт због одлуке доскорашњих конституената парламентарне већине да, како су поручили, издају и продају њихово повјерење и формирају ДПС владу. Након окупљања пред канцеларијама на Топлој, услиједила је протестна шетња до Трга Николе Ђурковића.

Новљани су доказани борци и побједници јер су знали устати, бранити и побиједити кад је мало ко у Црној Гори побјеђивао и кад је побједа дјеловала као немогућа мисија, казао је Алекса Бечић, предсједник Демократске Црне Горе на протесту у Херцег Новом.

– Ви сте били наша снага, наш елан и наша воља. Ви сте запалили  бакљу и лучу слободе, носили сте је годинама, а 30. августа је засијала најљепше изнад цијеле Црне Горе. Могу они покушавати, али 30. август не могу погазити, поништити. На наредним ванредним парламентарним изборима ћемо још убједљивије побиједити да се никада више нико не би могао усудити да изда вас, нас и народну вољу, казао је Бечић.

Истакао је да се налазе на светом мјесту на Топлој, у близини храма али и Његошеве школе те да је на њихов предлог дан рођења Петра другог Петровића Његоша проглашен је за државни празник.

– То је дуг према њему, а обавеза онима који ће нас наслиједити да знају којим путевима треба ходити. Када смо се вратили Његошу, када је засијао изнад Црне Горе у пуном сјају, када смо слободни и храбри људи, не може нас нико побиједити. Побиједили смо, побјеђујемо и сада, побиједићемо поново јер смо на путу истине, искрености, правде и слободе. Људи који корачају тим путевима никада не могу бити губитници, казао је Бечић.

Подсјетио је да су за годину и по доказали да се у покраденој и опустошеној Црној Гори може радити и постићи напредак ако се не краде и не отима.

Истакао је да су након историјских избора 30. августа, вратили вјеру да се ово друштво моће опоравити.

-У тренутку када је ДПС био на кољенима, када је био политички потучен, они који су се и нама и вама заклели на вјерност кренули су издајничким путем, наводи он.

Бечић истиче да су они који су са три мандата имали пола власти, сада хоће да са 2% подршке владају Црном Гором, а они који су се, како је казао, сакрили на великој коалиционој листи, иза цркве и литија, узели пет мандата, сада неће да их врате народу.

Подсјећа да су посланици СНП-а у децембру, уз одборнике опозиције, гласали против закона који би омогућио смањење акциза на гориво, а сада желе сједницу на којој би такав закон изгласали.

– Не раде они то ради горива, већ ради функција и фотеља. Желе сједницу ради горива, а заправо да би спровели уставни пуч и да супротно Уставу успоставе законодавну и извршну власт која није израз слободне воље грађана, сматра Бечић.

Како је објаснио, наредну сједницу Скупштине Црне Горе може да сазове искључиво и једино в.д. предсједника Скупштине ЦГ Страхиња Булајић.

– Могли су када су мене разријешавали да смјене и Булајића и Бошњак, али нису. Могли су да закажу ванредно засиједање али су пропустили шансу, јер халапљиви су се преиграли у својим преварама и игранкама. Могли су у ових годину и по дана да изаберу потпредсједника Скупштине из редова ДПС, али нису јер су се свађали међу собом. Не могу сада своју неспособност и незнање да рјешавају уставним пучом,  правним и политичким насиљем. Нека им случајно не пада на памет да крену путем уставног пуча да уводе Црну Гору у још дубљу и политичко-правну кризу, иду путевима правне анархије или дивљаштва које су спровели у Будви. То ће им се сигурно вратити као бумеранг, поручио је Бечић.

Предсједник Општине Стеван Катић је подсјетио да су се испред храма Светог Спаса сабирали током 2020. и борили против Закона о слободи вјероисповјести.

– Сјетите се величанствених литија којима смо бранили светиње и свега онога кроз шта смо пролазили у Херцег Новом кроз литије да би дочекали коначну слободу 30. августа. Данас ту слободу хоће неко да нам отме и имамо оне који желе да прекрајају изборну вољу грађана. Поручујемо им – неће моћи, казао је Катић.

Истакао је да је незамисливо правити власт са онима против којих су се заједно борили пуних 30 година, након  фантастичних и величанствених избора 30. августа који се памте и који ће се још дуго памтити.

– Кажу нам нису то исти гласачи који су гласали њих и нас. Сјетитимо се само бројева 6, 9 и 11. Шта је то тада значило. Шест су били Црно на бијело, девет је била Коалиција за будућност ЦГ и 11 смо били ми. Цијела прича се сводила на то да је тада било свеједно за коју ће од тих листа да гласају, да би се они данас од свега тога ограђивали и говорили да то нису ти исти гласови, казао је Катић.

Прије него што је дошао на овај скуп, како је рекао, позвао га је и уважени Новљанин Владо Георгиев. Како је рекао и он је био тада један од оних који су позивали да се гласа за 6, 9 или 11 те да грађанима пренесе поздрав и позив да се боре и спријече превару која се спрема.

Катић је поручио да је на свима заједно чување традиције, вјере и културе као што је то рађено и до сада.

– Посебно ми је драго када вас видим вечерас у оволиком броју, да се одупремо и кажемо да нећемо прихватити изборну превару и да убудуће сви људи треба да схвате и знају да је једино са Демократама чиста ситуација и да су Демократе те које вас неће преварити, да имају једног од најчеститијих и најчасних лидера Алексу Бечића који никад није био спреман на комбинације и компромисе који би ишли на штету свих вас који сте га бирали, поручио је Катић.

Херцег Нови је, како је казала одборница и посланица др Тамара Вујовић, град на капији Европске уније, дубоко укоријењен у традицију, гдје се Његош образовао и описао га у „Горском вијенцу“.

– Наш град је одувијек био бастион одбране противц ДПС политике. Одавде је кренула луча слободе 2017. године, која је захватила цијелу Црну Гору и овјенчана најљепшом побједом 30. августа 2020. годинама су ту побједу чували наши, сада већ бивши коалициони партнери из парламнетарне већине, поручила је она.

Др Вујовић у функционерима СНП-а види кривце за урушавање паралментарне већине и враћање ДПС-а на власт.

– Часно чланство СНП-а, сјетите се какав је СНП некад био, а погледајте сада ову дружину. Неко ће живјети вјечно, а неко ће сазлужити само дубоки презир. Не можете креирати инклузивну тако што искључујете све оне који су против ДПС-а. Не можете убрзавати интеграције стварањем нестабилности и куле од карата за шаку власи – поручује др Вујовић функционерима СНП-а.

Она сматра да Демократе чврсто стоје на правој страни у преломном тренутку, те да ће СНП-у пресудити воља народа на новим изборима.

Скупу је присуствовао и предсједник Општине Котор Владимир Јокић.

Демократе су позвале грађане на велики протестни скуп који ће бити одржан у недељу у Подгорици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here