КАТИЋ: ЗУПЦИ ДА ШТО ПРИЈЕ ПОСТАНУ ЗАЈЕДНИЧКИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ

Циљ Херцег Новог и Требиња је да што прије ГП Зупци буде интегрисан у један, што би доприњело смањењу гужви током туристичке сезоне. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић очекују од надлежних да убрзају процес како би до сезоне имали обједињен гранични прелаз.

Контактирали смо надлежне државне органе у Министарству унутрашњих послова и Управи полиције да би се читав тај поступак убрзао и коначно имали интегрисани гранични прелаз о којем се већ одавно прича. Потписан је споразум о интегрисаним граничним прелазима између БиХ и ЦГ и остало је да се ГП Зупци интегрише у један и тако убрза промет на том граничном прелазу, казао је за РТХН Катић.

-Бржом контролом и поједностављењем граничних провјера, бржим и лакшим протоком робе, смањује се и вријеме чекања на граничним прелазима. Колико је неопходно њихово интегрисање, по ријечима Катића, потврдила је и прошлогодишња туристичка сезона када су забиљежени већи промети него рекордне 2019. Очекујемо брзу реакцију надлежних и са једне и друге стране како би се тај ГП интегрисао и убрзао промет. Као градоначелници Требиња и ХН пожурујемо надлежне државне органе да убрзају тај поступак. Већ 10 година је то актуелно питање и покренули смо причу да се то заврши до љетне сезоне и ми смо оптимисти. Али то не зависи од нас, већ од министарства унутрашњих послова БИХ и ЦГ, казао је Катић.

Према споразуму који је потписан између Црне Горе и БиХ а верификован у фебруару 2020. године, двије државе имаће четири заједничка прелаза. У Црној Гори ће, поред заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша који је отворен у октобру 2020., бити и гранични прелаз Шћепан Поље – Хум на путном правцу Плужине – Фоча, док ће у БиХ заједнички гранични прелази бити Зупци – Ситница, на путном правцу Требиње – Херцег Нови и Клобук – Илино Брдо на путном правцу Требиње – Никшић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here