ХЕРЦЕГ НОВИ У ПРОЈЕКТУ „КИНОТЕКА У СВАКОМ ГРАДУ“

Грађани Херцег Новог добиће у свом граду приступ материјалима националног филмског архива Црне Горе, захваљујући пројекту „Кинотека у сваком граду“ који ће бити реализован у сарадњи Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и Јавна установе Црногорска кинотека.

Како је саопштено из локалне управе, корисницима ће бити омогућено да у Херцег Новом приступе филмским материјалима од историјског, умјетничког, културног, образовног и научног значаја, тачније имаће могућност неограниченог прегледавања архива, док ће за даље коришћење бити неопходна сагласност Кинотеке ради регулисања ауторско-продуцентских права.

Такође, по захтјеву корисника биће могућ преглед и приказивање архивираних филмских материјала у едукативне сврхе у просторијама установа културе, наведено је у Споразуму о сарадњи који су потписале Општина Херцег Нови и Црногорска кинотека. Координатор активности на пројекту у име локалне управе је Секретаријат за културу и образовање.

Према ријечима секретарке за културу и образовање Ане Замбелић Пиштало, Херцег Нови је прва Општина која је са Кинотеком потписала споразум о сарадњи.

– Желимо да све што нуди ова установа буде доступно корисницима у нашем граду. Могу слободно рећи да овим пројектом Нови добија истурено одјељење Кинотеке, у којем ће сви заинтересовани моћи да прегледају богату филмску грађу. Вјерујем да ће ово обрадовати заљубљенике у кинематографију, а свакако ће бити од посебног значаја за оне који се баве филмом и едукацијом о седмој умјетности – наводи она.

Партнери су се обавезали да за потребе реализације овог пројекта набаве и инсталирају неопходну рачунарску опрему и обезбиједе техничке услове за несметано и квалитетно прегледавање садржаја.

– План нам је да један рачунар буде инсталиран у Градској библиотеци, један у Омладинском центру у Старом граду након завршетка адаптације тог објекта, а намјера нам је да набавимо и трећи уколико се укаже потреба. Кинотека је већ приступила припреми софтвера, па очекујемо да до почетка маја он буде доступан корисницима – објашњава Замбелић Пиштало.

Црногорска кинотека основана је 2000. године, са примарним циљем прикупљања и чувања црногорских филмова, филмова црногорских аутора, те филмова произведених у Црној Гори и о Црној Гори. У исто вријеме, започето је формирање колекције филмова који су дио свјетског филмског насљеђа. Основне активности кинотеке су прикупљање и чување филмова, као и пратећег филмског материјала. Приказивањем филмова од умјетничког, културног, историјског и научног значаја, публици се пружа увид у националну и свјетску филмску баштину. Црногорска кинотека је отворена за све истраживаче који се баве историјом и теоријом филма, студенте филмских школа и поклонике филма уопште.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here