ПРЕДСТАВА „РИБАРСКЕ СВАЂЕ“ РАЗГАЛИЛА НОВЉАНЕ

Ансамбл Народног позоришта Приштина са сједиштем у Грачаници, уз гостујуће глумце из београдских позоришта, одиграо је синоћ на сцени Дворане Парк, у оквиру програма 53. Празника мимозе, Голдонијев комад „Рибарске свађе“, у адаптацији Иване Димић, а у режији Милана Караџића.

Бурним аплаузом Новљани су поздравили сјајно извођење представе која је свјетску премијеру имала на Карневалу у Венецији давне 1762. године.

Аутор је карактере за њу пронашао у оближњем малом рибарском мјесту, док је Караџић радњу смјестио у бокешку средину шездесетих година прошлог вијека.

Колико је заправо квалитетан текст Карла Голдонија говори чињеница да су комад играла готово сва свјетска позоришта, казао је глумац Бранко Бабовић.

– Текст је врло интересантан због своје тематике, због чега избија свјетски проблем, око „фритула у шкртоц“, односно приганица у чибук од папира и прича се подигне на ниво Трећег свјетског рата – прича коз смјех искусни глумац.

Он истиче да је Милан Караџић гарант успјешне представе, као и да је Народно позориште Приштина институција која води рачуна о избору редитеља и текста.

Процес настајања представе, због пандемије ковида, трајао је дуго и са прекидима, открива глумица Аника Грујић.

– Био је то један од најљепших процеса које сам имала у каријери, са феноменалним редитељем, глумцима колегама, који нису само чланови приштинског позоришта. Мислим да је публика уживала, као што смо ми уживамо, што се и види – наводи она.

Голдони се у комаду бави судбином обичног човјека у малој приморској средини. Заљубљени младић жарко жели барку, како би на тај начин освојио пажњу дјевојке. Иако је ријеч о пучкој комедији, комад је у основи тужан.

Поред Караџића, који је и идејно ријешио сценографију, ауторску екипу чине још и Ивана Димић (адаптација), Драгица Лаушевић (костимограф), Саша Локнер (композитор), Небојша Громилић (кореограф), Лјиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Велику глумачку екипу чине: Небојша Ђорђевић, Аника Грујић, Срна Ђенадић, Александар Петковић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милица Буразер, Катарина Јеличић, Немања Оливерић, Драги Петровић, Бранко Бабовић, Тамара Томановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here