НОВСКО ПОРОДИЛИШТЕ СЛАВИ 19. РОЂЕНДАН

Деветнаест година пуни новско породилиште у Мељинама, а само за период од прошлог до овог рођендана у њему је обављено 310 порођаја. Има ли љепшег поклона за рођендан од даривања новог живота а баш данас је једна дјевојчица одлучила да дође на овај свијет.

Баш који минут пред долазак наше тв екипе, да забиљежи причу о скоро двије деценије постојања породилишта у Херцег Новом, рођена је лијепа и здрава дјевојчица, тешка 2 540 грама. Посла има, али га сви обављају са љубављу и ентузијазмом, прича за РТХН бабица Слађана Аџић.

– Од прошлог рођендана било је 310 порођаја, а само током мало више од два мјесеца ове године, дакле од 1. јанура до 8. марта, обавили смо 55 порођаја.

Прича да се сналазе како да рјеше текуће проблеме и доскоче изазовима које болница има, како би женама омогућили пријатнији боравак и квалитетнији услугу.

– Имамо једног гинеколога и педијатра, др Слободан Булатовић и Гордана Рајковић, као и 14 педијатријских сестара и бабица. Сналазимо се и проблеме које има болница жене не могу да осјете када је ријеч о нивоу услуга.  На одјељењу је тренутно шест пацијенткиња које одржавају трудноћу, имамо и оперисане пацијенткиње.

Уз Новљанке, и жене из околних градова па и шире, бирају породилиште у Мељинама за мјесто гдје ће обавити порођај.

– Имамо и доста Рускиња, долазе и жене из Требиња, Будве, Тивта, Подгорице, Бара и других мјеста. Нудимо и порођаје епидуралом, могућност коришћења апартмана гдје је дозвољено супругу да буде са женом и дјететом. Царски рез се ради у спиналној анестезији гдје је пацијенткиња будна, не осјећа бол, али одмах након порођаја може да види бебу.  Имали смо и ситуације да очеви присуствују порођају, међутим због епидемије је било обустављено па се надам да ће то поново бити могуће, казала је Аџић.

За крај истиче да је, због ситуације у којој се налази болница, тешко правити планове, али је сасвим сигурно да ће се трудити да пацијентима ништа не фали.

Уз честитку суграђанкама за празник, Дан жена, породилишту за рођендан исписујемо жеље да раде у још бољим условима, имају сигурније зараде и наставе са подједнаком љубављу и пажњом да његују мајке и дочекују њихова чеда!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here