КРОЗ РЕГИОНАЛНИ СТАМБЕНИ ПРОГРАМ ЈОШ ДЕСЕТ КУЋА ЗА РАСЕЉЕНА ЛИЦА

У оквиру Регионалног стамбеног програма, односно потпрограма „МНЕ 8“ у наредном периоду 10 породица избјеглих и расељених лица добиће станове, по пет у првој и другој фази. Програм се односи на градњу индивидуалних стамбених јединица за избјегла и расељена лица која имају сопствене плацеве али без започетог грађевинског објекта на њему.

У великој Сали Скупштине општине одржан је састанак на коме су учествовали сви актери пројекта, представници Министарства финансија и социјалног старања, Управе јавних радова, локалне самоуправе и корисници.

Потпредсједница Општине Весна Самарџић подсјетила је да су лани кроз Регионални стамбени програм 22 породице добиле станове а да је ово наставак стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица.

– Херцег Нови је аплицирао, било је око 20 захтјева породица из наше општине, међу њима је комисија одабрала 10 тако да данас почиње реализација за изградњу пет кућа за пет породица а у исто вријеме ћемо интезивно припремати пројектну документацију за још пет кућа како би све било спремно за наредни тендер који ће расписати Управа јавних радова.

Доста је било породица које су започеле градњу па су тражили грађевински материјал кроз овај пројекат али се томе није могло изаћи у сусрет него се ишло на варијанту да се градња обезбиједи искључиво за оне породице које имају плацеве без икаквог грађевинског објекта на њему, казала је Самарџић.

Координаторка пројекта испред Министарства финансија и социјалног старања, Будимирка Ђукановић, навела је да већ данас почињу радови, обиласком локација за грађење и увођењем извођача у посао.

– Желим да нагласим добру сарадњу са локалном управом и свим колегама. Породице ће коначно добити свој кров над главом и ово представља једно од трајних рјешења стамбеног питања расељених лица. Објекти су од тврде градње и власништво су наших корисника – казала је она.

Ђукановић је информисала да је у оквиру Регионалног стамбеног програма, кроз потпројекат под називом „МНЕ 8“, циљ да се сагради 51 кућа за расељена и интерно расељена лица у Црној Гори.

– До сада је завршен први тендер, који смо објавили за 31 породицу, које су обезбиједиле одређене техничке услове да би њихови објекти били изграђени, а то су урбанистичко-технички услови, пројектна документација – навела је она.

У припреми је, како је додала, још 10 кућа, проблем са документацијом има 10 породица, јер су детаљни градски планови стављени ван снаге.

Бранко Славић је у Херцег Новом од 1992. године, а нада се да ће коначно имати своју кућу.

– У априлу ће бити 30 година како сам отишао од куће. Промијенио сам 33 мјеста гдје сам све боравио. Неизмјерно сам захвалан што ћу бити у могућности да коначно добијем кућу. Ако је прошлост била тешка, а будућност неизвјесна, онда ријечи застану у грлу. Дај Боже да уселим у своју кућу и надам се да ћемо се опет видјети, казао је за РТХ Славић.

Управа јавних радова је од 2015. одлуком Владе имплементациона јединица за Регионални стамбени програм, који се у Црној Гори реализује још од 2010. године, казала је Бојана Митрић.

– Нашим именовањем покренуте су све активности на овом пројекту, у оквиру којег смо реализовали и реализујемо девет потпрограма. Међу њима је и овај, због којег смо у Херцег Новом, а то је изградња кућа у оквиру Регионалног стамбеног програма „МНЕ 8“, гдје имамо иницијално изградњу 50 кућица. До сада је Министарство обезбиједило пројектну документацију за 31 кућицу у више општина у Црној Гори. Колико сам информисана, у наредном периоду би требало да добијемо документацију за још 10 кућа – наводи она.

Вриједност инвестиције за 31 кућу је око милион еура, информише Митрић.

– Ангажовање надзора је око 40.000 еура. Све се финансира из донаторских средстава. У овом програму контрибуција државе је обезбјеђење локације, инфраструктурне прикључење за ове објекте – казала је Митрић.

Активности у Регионалном пројекту спроводи Министарство финансија и социјалног старања. Они су обједини захтјеве корисника по Општинама и предали надлежним институцијама како би створили услове за почетак градње.

– Обезбјеђени су услови за Никшић гдје су радови у припремним фазама. У Даниловграду су кућице озидане до нивоа кровне конструкције. Данас почињемо у Херцег Новом, а пријављени су радови за још два објекта у Тивту, навела је Митрић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here