ФЕСТИВАЛ МЛАДОСТИ НА ПРАЗНИКУ МИМОЗЕ

Први фестивал плеса, Мимоза денс фестивал (Mimoza dance festival) који је окупио преко 800 плесача из региона и Црне Горе приређен је у Дворани Парк. Организатор фестивала, у оквиру 53. Празника мимозе је КСЦ Диано.

Фестивал је отворио предсједник Скупштине Иван Отовић и захвалио организатору, плесном клубу КСЦ Диано и директорици Антонији Новоселац, који већ дуги низ година представљају окосницу плеса и развоја ове умјетности у Херцег Новом.

-Општина Херцег Нови је одлучила да подржи овај пројекат који се први пут дешава у нашем граду јер сматрамо да је то добро, не само зато што се млади подстичу да се баве плесом него је ово и одличан начин да афирмишемо наш град. Ми ћемо данас из Дворане Парк послати лијепу слику на којој ће се видјети на стотине дјеце која се баве разним плесовима. Од када је људске цивилизације ту је и плес. Свака епоха је имала неки плес и ја вјерујем да ћете сви данас уживати у кореографијама. Вјерујем да ће ово постати традиција Празника мимозе, казао је Отовић.

На фестивалу ће се представити плесачи из Црне Горе, Србије, БиХ, Хрватске, Македоније и Албаније, казала је директорица Културно-спортског центра „Диано“  Антонија Новоселац.

-Публика ће моћи да види 71 кореографију од категорија мажорет плеса, класичног балета, савременог, шоу денса, латино стандарда и друге. Учесници су расположени и ми смо узбуђени. О најбољима одлучиваће интернационални жири. Све земље учеснице имају свог представника жирија, у зависности од плесне категорије за коју тај судија има лиценцу. Идеја нам је да се плес третира као умјетност  тако да ће акценат бити на умјетничком дојму, казала је Новоселац.

Културно-спортски центар „Диано“, фестивал реализује у сарадњи са Удружењем плесних умјетника и стваралаца Црне Горе.  Маестро плеса и представник удружења Јовица Николић казао је да је ово празник младости и нада се да ће са овим фестивалом уљепшати традиционални Празник мимозе.

-Надамо се да ће овај фестивал бити један од заштитник знакова празника. Пријављено је око 800 учесника из четири земље. Планирамо и даље да развијамо овај фестивал и да не буде само регионалног, већ и европског карактера. С обзиром на то да је Празник мимозе препознат по мажореткама, очекујемо у будућности да ово буде мјесто окупљања свих мажоретки Европе .

Подсјетио је да су са организацијом фестивала почели прије три мјесеца.

-Клубови се налазе у оквиру Удружења плесних умјетника ЦГ и били су обавјештени унапријед гдје ће бити одржана наредна међународна манифестација, тако да су имали довољно времена да се спреме, казао је Николић.

Фестивал плеса траје током цијелог дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here