ОРГАНИЗАЦИЈА СЛИЈЕПИХ УПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАЛА ЈОШ ЈЕДАН ПРОЈЕКАТ

Организација слијепих за Котор, Будву, Тиват и Херцег Нови успјешно је, у сарадњи са Заводом за запошљавање Црне Горе, реализовала програм Јавног рада, под називом „За сигуран корак у свијет, уз подршку персоналне асистенције особама оштећеног вида“, у трајању од четири мјесеца.

У склопу реализације овог пројекта, запослено је пет лица са евиденције незапослених лица бироа рада Херцег Нови и Котор, два са евиденције бироа рада Херцег Нови, и три са евиденције бироа рада Котор, који су током протекла четири мјесеца пружали услуге персоналне асистенције лицима оштећеног вида., а који живе на територијама општина Херцег Нови и Котор.

Услуге које су персонални асистенти пружали особама оштећеног вида су: помоћ приликом одласка код љекара, набавка намирница, лијекова, средстава за личну хигијену, гардеробе и обуће, одласка у институције. Такође је дио пројекта било и прилагођавање литературе у формат приступачан особама оштећеног вида, затим организовање радионица о здрављу, помоћ приликом оспособљавања за коришћење тифлотехничких помагала и асистивних технологија – помагала прилагођених особама оштећеног вида и обука и помоћ приликом израде сувенира ручне израде.

-Велико задовољство нам причињава реализација активности и програма, које служе за побољшање свакодневног живота особа оштећеног вида, јер су те особе претежно лошијег здравственог стања и нијесу самосталне у свакодневном животу, па им је из тих разлога неопходна туђа помоћ. Једино што недостаје овим програмима је кратак период реализације програма и мало лица која се запошљавају јер постоји велика потреба од стране особа са инвалидитетом, а у нашем случају особа оштећеног вида, саопштено је из ове организације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here