ТРЕНИНГ ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У Мељинама је данас одржан други тренинг под називом „Остваривање права на социјалну и дјечију заштиту за особе с инвалидитетом“. Тренинг је дио пројекта „За достојанствен и равноправан живот ОСИ“, који реализује Организације слијепих за Бар и Улцињ, уз подршку Министарства правде, људских и мањинских права.

Како је казао предсједник Организације слијепих за Бар и Улцињ Веселин Јокетић, у оквиру пројекта „За достојанствен и равноправан живот ОСИ” почела је реализовација значајних активности.

-Правно савјетовалиште је са радом отпочело 1. фебруара ове године у просторијама Организације слијепих за Бар и Улцињ, гдје ће се свим заинтересованим особама са инвалидитетом и члановима њихових породица бити пружена помоћ у остваривању права која им припадају на основу Закона о социјалној и дјечијој заштити и другим важним законима, информисао је Јокетић.

Наводи и да су се на пројекат првенствено одлучили јер особе са инвалидитом често буду неиформисане која им све права прападају као корисницима туђе његе и помоћи.

-То је на примјер право на рефундацију путних трошкова, попуст за електричну енергију и друга права која им припадају. Такође ћемо у оквиру пројекта одржати шест једнодневних тренинга на тему „Филозофија самосталног живљења“, рекао је Јокетић.

Истакнути активиста покрета за заштиту људских права особа с инвалидитетом, Милорад Хајровић је указао на право на остваривање личне инвалиднине за лица са инвалидитетом.

-Закон о социјалној и дјечијој заштити и Правилник су донекле неусаглашени и доводе до тога да велики број особа са инвалидитетом нису у могућности да остваре права која им припадају. Рецимо, самим Законом је дефинисано да лица са тешким инвалидитетом имају ово право. Кроз Правилник је сужен број јер је буквално наведено које су то дијагнозе којима се испуњавају дијагнозе за остваривањем права, казао је Хајровић.

Циљ пројекта је оснажити особе с инвалидитетом и чланове њихових породица, ради унапређења укупног квалитета живота и побољшања социјалне инклузије, кроз едукацију и информисање о приступу постојећим услугама социјалне и дјечије заштите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here