АНКЕТА: ИМА ЛИ СТРАХА ОД НЕСТАШИЦЕ ХРАНЕ?

Министар пољопривреде Александар Стијовић казао је на данашњој конференцији за новинаре  да Влада припрема Нацрт закона о привременом ограничавању цијена основних животних намирница, као и Предлог закона о измјенама и допунама закона о акцизама, како би могле да се ограниче цијене нафтних деривата. Навео је да је реално очекивати раст цијена брашна и уља али и да ситуација на глобалном тржишту може узроковати озбиљну несташицу у нашој земљи.

Питали смо грађане Херцег Новог да ли постоји страх од несташице и да ли праве залихе основних животних намирница.

Ситуација у Украјини пријети глобалном снабдијевању хране, казао је Стијовић, и навео да Црна Гора од  2003. не посједује робне резерве.

– Глобална ситуација изазвана ратом у Украјини пријети глобалном снабдијевању хране, ми не посједујемо робне резерве још од 2003. и немамо ниједан заштитни механизам у случају катастрофа поремећаја у снабдијевању – рекао је Стијовић.

Каже да је реално очекивати раст цијена брашна и уља на тржишту.

Понуда основних животних намирница на тржишту, како наводи, није у могућности да прати тражњу и то резултира растом цијена.

– Проблем ће настати када се Русија искључи из свих система плаћања, јер ће бити у немогућности да производе који иду ка Европи наплати, и то ће довести до тога да само оно што је авансно плаћено може да стигне и тада очекујемо да ћемо имати проблем у снабдијевању – додаје Стијовић.

Ефекат читавог глобалног поремећаја на нашем тржишту може узроковати озбиљну несташицу, рекао је Стијовић.

-Још не знамо како ће се развијати ствари, надамо се да ће се смирити, али у сваком случају вјерујемо да кроз овогодишњи Агробуџет имамо могућност да побољшамо нашу пољопривредну производњу и да повећано нашу назависност у производњи хране, рекао је министар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here