НОЋНА СПЕНЗА ОЖИВЈЕЛА ГРАДСКУ ПИЈАЦУ

Пијаца у Старом граду оживјела је у суботу вече захваљујући програму 53. Празника мимозе, односно манифестацији „Дани Београда“ и партнеру Туристичкој организацији Београда. На градској тржници уприличена је Ноћна спенза, на којој су се представили Београдски ноћни маркет и „Градске пијаце Београд“, али и домаћи излагачи учесници сајмова и базара.

Милина Ковачевић из ЈУК Херцег фест каже да се ова гастрономско-музичка манифестација показала као сјајна прилика за дружење, презентацију и афирмацију домаћих производа, као и за оживљавање пијаце у новском Старом граду у вечерњим часовима. Простор на пијаци попунило је око 30 излагача.

– То су брендови „100% Само воће – домаће воћне ролнице“, „Honey bee good – производи од меда“, „Чарна – природна козметика“, „Кика – уникатни арт декупаж послужавници“, „Ајвар с југа – домаћи ајвар и слатко“. Придружили су им се и неки већ познати и неки нови учесници сајмова и базара у нашем граду, а производе су представили и редовни закупци тезги на градској пијаци. Ту су и гости из Новог Места. Посебно смо захвални Удружењу жена „Мала сирена“ из Ђеновића које је приредило топлу добродошлицу гостима Ноћне спензе и Удружењу „Фешта“ које је припремило локалне делиције – казала је Ковачевић.

Туристичка организација Београда већ пет година представља свој град у Херцег Новом, у сарадњи са Херцег Фестом.

– Нама је изузетно драго да и ове године, када Празник мимозе, један од најдуговјечнијих празника на овим просторима, слави 53. издање, ТО Београда може да представи наш град Новљанима и гостима, казала је Јелена Станковић ПР ТО Београда.

Jaвно комунално предузеће Градске пијаце Београда гости су 53. Празника мимозе на позив Туристичке организације главног града Србије, као партнера у организацији овогодишњг Празника мимозе. Ноћне маркете, по ријечима Јелена Николић из тог београдског јавног предузећа, организују од 2016. године, чиме су пијаце прилагодили потребама модерног потрошача.

– Београдски ноћни маркет је култна манифестација. Ријеч је о музичко гастрономској манифестацији којом подижемо ниво пијачних услуга али чувамо традиционални начин продаје и идемо у сусрет потребама потрошача. Београдске пијаце су посјећене и у поподневним и ноћним сатима. Београдски маркет је само једна од бројних манифестација које организујемо, јер препознајемо туристички потенцијал београдских пијаца које неизоставно посјећују туристи приликом боравка у Београду И Србији – казала је Николић.

У Комунално стамбеном предузећу, које газдује херцегновским пијацама, очекују да ће ноћне спензе постати редовна манифестација.

– Имали смо такву идеју, али задесила нас је корона због чега је све то застало. Имали смо неке догађаје у дневним терминима али ово је први пут да се манифестација одржава у ноћним сатима. Мислим да је потенцијал ове пијаце на добром путу да ово заживи не само за вријеме Празника мимозе већ и у љетњим мјесецима и да је то добра прилика да се промовишу домаћи произвођачи, казао је Илија Бачановић из градског Комунално стамбеног предузећа.

Излагачи из Београда нису крили задовољство посјетом нашем граду. Истакли су да су одушевљени гостопримством, дружењем и љепотом града.

За добар штимунг био је задужен ди џеј Бркати, који је чест извођач на манифестацији Београдски ноћни маркет.

Други програм у оквиру Дана Београда је камерна кабаретска представа „Водич кроз српски менталитет“, урађена према књизи Мома Капора, по драмском тексту који је приредила глумица Вјера Мујовић. Представа која за циљ има његовање боемског духа Скадарлије ће бити изведена 28. фебруара од 20 часова у Градској кафани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here