БЈЕКОВИЋ: ПАНДЕМИЈА ДОДАТНИ РИЗИК ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ДЈЕЦЕ

Foto: unicef.org

Извјештај „Утицај мјера за спречавање ширења корона вируса на ментално здравље дјеце у Црној Гори“, званично је представљен на панел дискусији у Подгорици. Истраживање је спровела институција Заштитника људских права и слобода уз подршку УНИЦЕФ канцеларије у Црној Гори.

Резултати извјештаја представљени су док пандемија још увијек узима данак, а како је рекао Заштитник људских права и слобода Синиша Бјековић, то довољно говори о различитим утицајима пандемије и епидемиолошких мјера.

-Фокус је стављен на два кључна елемента – епидемија и ментално здравље дјеце. Ако смо од раније упознати са кључним карактеристикама вируса и његовом погубном утицају на општу популацију, мислим да је веома важно скренути пажњу на појам менталног здравља, посебно дјеце, за који стручњаци кажу да има битно другачији карактер од менталног здравља одраслих, примарно због јединствених развојних прекретница, које дјеца доживљавају, сматра Бјековић.

Дјечије ментално здравље, наводи Бјековић, карактеришу и сва друга стања која су важна за благостање дјетета.

-То су стања која директно или индиректно утичу или мијењају ментално здравље дјетета. Треба истаћи породични аспект живота дјетета, непосредно окружење, као и ширу заједницу у оквиру којег се имплементирају сви аспекти права дјетета, казао је он.

Како је додао, епидемиолошке мјере су често биле недоречене и изазивале конфузију код становиништва.

-Та чињеница је неминовно утицала на додатни ризик по ментално здравље, које се огледа у неизвјесности прилагођавања нечему што се може дефинисати као недостатак у процјени приступа и анализи узрока које намећу мјере. Ово истраживање управо треба да послужи доносиоцима одлука, да у неким наредним фазама, будућој сличној ситуацији прихвате ову методологију, закључио је Бјековић.

Пандемија је утицала на свако дијете на овој планети, рекао је шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Хуан Сантандер, а далеко више су погођена дјеца која су и прије пандемије била у неповољном положају. То је један од кључних налаза извјештаја који државне власти морају узети у озбиљно разматрање, поручено је на панел дискусији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here