РЕКОРДАН БРОЈ ЕКИПА ТАКМИЧИЋЕ СЕ У ПИЦИГИНУ

Велико је интересовање и публике и учесника за један од најпопуларнијих и најатрактивнијих програма у оквиру „Празника мимозе“ – такмичење у пицигину, које ће, након двије године паузе, бити одржано сутра (недеља, 27. фебруар) од 11:00 сати на плажи „Рафаело“.
Од шест екипа на првом такмичењу 2017. године на Старој бањи, број учесника је стигао до 10 наредне двије године, 2020. их је било седам, а сутра ће се у овој узбудљивој, захтјевној, али надасве забавној игри надметати чак 12 екипа.
За пето такмичење у пицигину, чији је покровитељ Коноба “Крушо”, пријавиле су се екипе: “Машкаре”, “Гот”, “Пуноглавци”, “Боско”, “Декаденција”, “Што’ пит’ ”, “Арсенал”, “Смећари”, “По(и)акоте”, “Галиоти”, “853” и “Макc”, а публика ће, осим у егзибицијама у плићаку, уживати у наступу познате дубровачке клапе “Каше”.

Уз „Херцег фест“, организатор такмичења је екипа “Гот“, чији се капитен Вуксан Стаменковић, присјећа како су млађи учили од старијих пицигинаша необичну игру која је у Херцег Нови „стигла“ прије нешто више од пола вијека.

-Све је почело давне 1908. године на Бачвицама у Сплиту, а код нас су старији кренули да играју прије педесетак година. Ми млађи смо временом почели да играмо мало сами, мало гледајући њих, а наша екипа са Топле је вазда гледала да то буде некако „шарено“. Час смо били на Ћоровића плажи, па на хотелу Плажа, чак смо некад знали заиграти и код тунела, мада је ту мало ужи простор, али је наша углавном била чувена мала Милашиновића плажа од мула према садашњем „Рафаелу“. Наравно, када је ријеч о пицигину неприкосновена је Стара бања, гдје смо такође доста играли и која обједињује све услове.

Радује што, поред искусних играча, пицигин све више играју млади, попут екипе тринаестогодишњих “Кенгура” који су се такмичили прије три године, каже Стаменковић, истичући да захвалност што је пицигин “оживио” у Херцег Новом дугујемо ветеранима из НВО “Пицигин”.

-Они су зачетници и стуб пицигина у Херцег Новом, и хвала им на свим годинама упорног рада на одржавању традиције и популаризацији пицигина. Ставан Копривица, Душко Средановић, Бобо Поповић, Кико Марић, Лазар Доклестић, Нино Лепетић, Нено Коњевић и Небојша Мандић су момци који су 2011. године на Првенству свијета у Сплиту освојили прво мјесто, свака им част на томе и велико им хвала на свему, поручио је Стаменковић.

Нека строга правила не постоје; битна је добра воља и добра кондиција, објашњава члан екипе „Гот“ Дејан Дабовић, истичући да добар пицигин одликују егзибиције током игре.

-Правило је да има пет играча који се распореде у форми петокраке у размаку од 6 – 7 метара и добацују се лоптицом – балуном, који се прави од тениске лоптице са које се скине онај први слој – чупави „тепих“, а онда и љепило. Тениска лоптица је дебљине 3 милиметра, и сад ви морате то ручно све да брусите до неких милиметар и по – два дебљине да би добили неку праву дебљину балуна са којим се игра. Наравно, не може само да се стоји и добацује. У пицигину је јако битно да има мало атракције и егзибиције, јер пицигин не би био пицигин да нема тога. Веома је важна дубина воде, односно плићак од 10 до 20 центиметара да би се трчањем стигла лоптица, а са друге стране да би се ублажио пад при некој акробацији приликом спашавања лопте, објашњава Дабовић разлику у стилу играња пицигина који је код нас нешто „статичнији“ у односу на онај који се игра на Бачвицама.

-Све што је до нас ми ћемо испунити, поручују организатори, надајући се ведром времену, уз позив гледаоцимa да дођу, уживају у пицигину, пјесми клапе „Каше“, доброј забави и лијепом дружењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here