ИБМ: УСКОРО ОТВАРАЊЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ ЗА УЗГОЈ КАМЕНИЦА  

 У Институту за биологију мора Универзитета Црне Горе одржан је састанак у оквиру међународног пројекта  „Храна за здравље“  (Food4Health)  који се реализује из претприступних фонодова Европске уније у оквиру позива за тематске пројекте прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору.

– Састанку је, поред свих пројектних партнера, присуствовао и финансијски службеник Заједничког Секретаријата ИПА Интерег програма (IPA Interreg program) Антонио Агроси (Antonio Agrossi) , који је   посјетом и провјером „на лицу мјеста“ утврдио ниво напретка који је Институт за биологију мора достигао у реализацији  Food4Health пројекта, саопштено је из Института за биологију мора УЦГ.

Најзначајнији дио посјете, одржане 24. фебруара, односио се на обилазак нове, модерне, мултифункционалне лабораторије која ће представљати прво мријестилиште шкољки каменице (Ostrea edulis) у Црној Гори. Надоградња дијела зграде Института за биологију мора успјешно је завршена током прошле године и то у укупној површини од око 260 метара квадратних. Тренутно је пројекат у фази набавке опреме која је неопходна за обезбјеђивање специфичних услова који су неопходни за узгој морских организама у „ин витро“ (in vitro) условима.

Руководилац пројекта у Институту за биологију мора, др Милица Мандић презентовала је учесницима пројектне активности, након чега су учесници обишли изграђене лабораторије Института у којима се до краја године планира започети први лабораторијски узгој шкољки у Црној Гори.

Састанку су, поред  г.Агорсија,  присуствовали представници  Kанцеларије за европске интеграције Јован Јововић, програмски координатор за програм ИТ-АЛ-МЕ и Дуња Нелевић, национална контакт особа Интерег ИПА    програма Италија-Албанија-Црна Гора, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе, Амра Терзић и  Небојша Величковић, затим представници Министарства пољопривреде и руралног развоја Албаније, Центра за трансфер пољопривредне технологије у Kорчи (Албанија), Центра за трансфер пољопривредне технологије у Влори (Албанија), Међународног центра за напредне медитеранске агрономске студије – Медитерански институт  Бари (Istituto Agronomico Mediterraneo di Bari)  и Региона Пуља (Италија) .

Агроси је, у име Заједничког Секретаријата ИПА програма, изразио изузетно задовољство резултатима које је Институт за биологију мора постигао реализацијом средстава из ЕУ фондова, а посебно резултатима, који су постигнути упркос пандемији изазваној корона вирусом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here