НОВИМ АГРОБУЏЕТОМ ОПРЕДЈЕЉЕНО 50,9 МИЛИОНА ЕУРА

Влада Црне Горе је, усвојила је данас Уредбу о условима, начину и динамици спровођења мјера аграрне политике за 2022. годину, односно агробуџет. Опредијељена средства износе 50,9 милиона еура, од чега су издвајања из националног буџета 35,9 милиона еура што је за 33% више у односу на претходну годину односно 47% више у односу на 2020. годину.

Како је саопштено из Владе, агробуџет за 2022. годину је развојни и подржани су сви сектори. Све мјере подршке опредијељене пољопривредним произвођачима увећане су за минимум од 10% до 30% у односу на претходну годину, чиме ће се директно допринијети унапређењу примарне производње и прерадних капацитета.

Директна плаћања у биљној производњи за све обрадиве површине повећана су са 220 еура по хектару на 250, уз додатних 10 еура по хектару за младе пољопривредне произвођаче , при чему је укупна опредијељена подршка у износу од 3,2 милиона еура.

За директна плаћања у сточарској производњи опредијељено је 5,5 милиона еура, што је ове године омогућило повећање премија.

Премија по грлу у говедарству повећана је са 75 на 85 еура по грлу, а од ове године новина је и подршка за систем узгоја крава. Теле товних раса и износиће 130 еура по грлу, овчарство и козарство са 9 на 10 еура по грлу, основна кланична премија за товљена грла у говедарству повећана је са 140 на 150 еура.

Директна плаћања за сектор мљекарства која се односе на прераду на газдинствима и за откупљено млијеко од привредних субјеката (сирара и мљекара) повећана су од 25% до 33%. Код прераде на газдинствима са 6 на 8 центи, а за откупљене количине од стране мљекара и сирара са 10+1 на 13+1 центи.

Премије у свињарству су повећане за 70%  – са 60 на 100 еура.

Први пут су уведене мјере за сектор живинарства код производње пилећег меса.

Премија по грлу стеоних јуница у чистој раси са познатим поријеклом повећана је са 50 на 150 еура односно 300%.

Од ове године изједначана је основна премија за овчије, козије и кравље млијеко и износи 8 центи по литру, плус 5 центи за квалитет а за произвођаче који мљекарама доставе више од 5 000 литара мјесечно опредијељена је додатна подршка од 1 еуроцент укључујући и количину до 5 000 литара.

Министарство је у циљу јачања сточног фонда опредијелило милион еура за набавку високопродуктивних стеоних јуница гдје ће износ подршке бити 70%.

Такође, Министарство је опредијелило преко 30% више средстава за набавку квалитетнијег сјемена за вјештачко осјемењивање.

Посебан фокус је стављен на развој путне и руралне инфраструктуре гдје ће износ средстава подршке бити 3,4 милиона еура, што је за 1,2 милиона еура више у односу на претходну годину.

Подршка за набавку механизације из националних средстава ће бити издашнија и износиће 40% за набавку трактора односно 50% за набавку ситне механизације.

Агробуџетом за 2022. годину је у циљу поспјешивања родне равноправности  крериран значајан број мјера са додатном подршком од 10% за газдинства чији су носиоци жене. Поред тога уведена је нова мјера која има за циљ поспјешивање женског предузетништва. Циљ је да се кроз различите врсте подршке оснаже млади и жене у руралним подручјима.

Овогодишњим Агробуџетом издвојена средства повећана су за  више од 10% у односу на претходну годину у секторима пчеларства, органске, ратарско-повртарске производње као и дијелу очувања генетичких ресурса уз креирање иновативних нових мјера.

Ступањем на снагу aгробуџета створени су услови за реализацију свих мјера аграрне политике предвиђених за 2022. годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here