ПРЕДСТАВЉЕНИ ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА КОЈИ ЋЕ ПЛАЖЕ УЧИНИТИ ДОСТУПНИЈИМ ОСИ ПОПУЛАЦИЈИ

Невладиној организацији „Нова шанса у Новоме“ недавно је одобрена реализација пројекта под називом “Изградњом рампи учинимо да море буде приступачно лицима са инвалидитетом”, вриједном 17.720 еура. На конференцији за медије у Општини Херцег Нови представљени су циљеви пројекта, који ће херцегновске плаже учинити приступачним свима.

НВО „Нова шанса“ ће кроз реализацију овог пројекта, уз подршку Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, локалне самоуправе, Јавног предузећа за управљање Морским добром и партнерске организације, до октобра настојати да три херцегновске плаже учини приступачним особама са инвалидитетом, поручила је предсједница ове НВО Весна Одаловић.

– Недавно смо договорили и са Туристичком организацијом штампање додатних брошура, које ће се дијелити на плажама, њиховим пунктовима и у хотелима. То иде у прилог туристичкој понуди читавог града. Општи циљ овог пројекта је јачање сарадње локалне самоуправе, јавних институција и НВО сектора, у циљу смањења дискриминације особа са инвалидитетом. Овај састанак показује нашу добру сарадњу – казала је Одаловић.

Предсједница комисије која је опредјелила средства за финансирање пројеката пет невладиних организација, Јелена Раичевић из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, похвалила је иницијативу Нове шансе.

– Ако успијемо и једну рампу да урадимо, вјерујте то је напредак. Довољно је да само имамо материјализовану идеју, a oва око приступачности плажа је доиста оригинална и уклапа се у квалитет туристичке понуде – казала је Раичевић.

Осим ресорног Министарства пројекте Нове шансе финансијски ће подржати и локална самоуправа, обећао је секретар за локалну самоуправу Жељко Бајчета, који је похвалио сарадњу са Весном Одаловић.

– Општина Херцег Нови ће подржати пројекте „Нове шансе“. Имамо у буџету, испред Секретаријата, један износ средстава, који можемо намјеснки да утрошимо у изградњу спустних рампи. Надам се да до љета можемо да оспособимо барем једну, па да након тога идемо даље, како могућности буду налагале – казао је он.

Јавно предузеће за управљање Морским добром, како је казала Миљана Миљанић, и раније је учествовало у реализацији пројеката Нове Шансе.

– Планом буџета за 2022. годину Морско добро је већ узело у обзир захтјеве Мјесних заједница, самим тим и организације „Нова шанса“ и уврстило у план израду пројектне документације за испуст рампи према мору за ОСИ. За то смо намијенили неких 10 хиљада еура, али након састанака разматрамо да приступимо и извођењу радова – навела је она.

Миљанић је упозорила и на забрану извођења грађевинских радова током сезоне, због чега би требало у што скоријем року приступити изради рампи.

Ранко Ковачевић из Агенције за изградњу и развој града, која ће у оквиру пројекта радити спустне рампе на три херцегновске плаже, представио је могућа архитектонска рјешења која би море учинила доступно лицима са инвалидитетом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here