НЕДА УКРАДЕН: НЕКА МАСКЕ ПАДНУ!

„Нисам ти ја било ко“ и „Срећо моја“ пјесме су којом је музичка дива Неда Украден започела вечерашњи концерт на Тргу Николе Ђурковића, на отварању 53. Празника мимозе. Да је воле све генерације, а њене пјесме пјевају и млади и стари, потврђено је и вечерас јер су је уз прве стихове пјесме пратили сви на препуном тргу у центру града.

Током 55 успјешних година каријере, често је наступала у Херцег Новом, имала солистичке концерте на Канли кули, али је први пут на Празнику мимозе и томе се јако радује.

– Драго ми је да сам послије толико година опет пред публиком у Херцег Новом. Драго ми је да је вече овако посебно и потрудићу се да вечерас буде права фешта. Драго ми је да су у публици различите генерације, поздрављам најмлађе а и своје вршњаке, ове 18+, казала је шармерски Неда.

И заиста је било тако. Низале су се Недине старе и нове пјесме али и њених колега а посебно одушевљење публике било је када је са познатих хитова Тине Тарнер прешла на севдалинке, „Све бехара и све цвјета“ и „Чудна јада“. Нису изостали стари домаћи хитови „Хајде да лудујемо ове ноћи“, „Ако су то биле лажи“, „Како је добро видјети те опет“. Послије хита „На Балкану“ захвалила се публици и организаторима ријечима – „ово су моменти који се памте“, наставила је концерт пјесмом „Што ти сина нисам родила“ а од публике се опростила пјесмом „Дошло доба да се растајемо“.

Херцег Нови доживљава као свој, казала је новинарима пред почетак концерта.

– И сусјед сам Новљанима, па могу рећи да сам мало и Бокељка. Нисам одавно овдје наступала, посебно што сам вечерас на овом дивном фестивалу и радујем се! Лијепа је ноћ, добра атмосфера. Волим мимозу, то је лијеп начин да почне прољеће.

За фешту је каже, припремила „комплетну празничну музичку вечеру“.

– Концерт ће бити пун мојих пјесама, али волим и друге да запјевам јер очекујем шаролику публику. То је оно чиме се поносим – воле ме различите генерације, тако да ћу отпјевати и неколико „туђих“ које су биле дио наше и њихове младости, а добре су за расположење. Свакако ће бити и севдалинки!, казала је Неда пред силазак на Трг.

Уз оцјену да „привилегија бити здрав, весео, расположен, распјеван“ осврнула се на концерте које је имала у Америци.

-Заборављам на умор, функционишем, глас ме служи. У Америци су ме дочекали моји најмилији, било је хладно у Чикагу, али и 30 степени на Флориди. Занимљивих десетак концерата, сусрет са нашим људима који је увијек пун емоција, сусрет са некадашњим пријатељима и комшијама… Открила сам да и нове генерације, које се нису ни биле родиле када је рецимо снимљена пјесма „Што ти сина нисам родила“, пјевају из свег гласа моје старе пјесме. Остају пјесме и то је диван утисак, казала је регионална поп звијезда.

Сјећања су је одвела до  Сарајева 1984. године и Зимске олимпијаде на којем је учествовао и караван Празник мимозе.

-Радовали смо се сви тада што смо дио таквих дешавања. Било је то лијепо све организовано, било је доста хепенинга, разних свјетски познатих „фаца“, краљева, царева. Дивно је што је и мимоза била у Сарајеву.

Неда Украден

Одговарајући на бројна питања новинара Неда је указала на вриједност учења, стицања знања.

-Да нисам хтјела да се школујем, не бих то радила, није ме нико приморавао. Сада, дјелити савјете је мало претенциозно. Не бих хтјела да то буде тако, у сваком слчају савјетујем свакоме да колико може научи што више разних ствари у животу, корисних и за лично образовање и професију. Стално се мора учити, то је нешто што се мијења, морате бити у току, али није школа само скуп знања. То је мало тренирање духа, дисциплине, подизање интелекта не само на просто грабљење новца, славе и слично већ способност преношења онога за шта вам је Бог дао таленат, у шта сте уложили рад, труд, вољу, енергију… Мислим да је много боље бити образован него необразован, мишљења је позната пјевачица.

Мимоза најављује прољеће, а позната пјевачица каже да се нада да ће годишње доба које је пред нама донијети бољу здравствену ситуацију.

-Нека маске падну, и метафорички и буквално! Доста више! Што је било било је, хајде да почнемо живјети, поручила је Неда Украден.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here