МЗ БАОШИЋ: СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ФЕШТУ ОД МИМОЗЕ, РИБЕ И ВИНА

Фешта од мимозе, рибе и вина, сутра почиње дефилеом на ривијери у Мјесној заједници Кумбор, од Марине Портонови у 10,30 и пролази кроз Ђеновић и Баошић.

Централна фешта ће традиционално бити одржана на платоу МЗ Баошић, са почетком у 11 часова. Наступиће  клапа Стари капетан, која већ деценијама забавља посјетиоце ове најмасовније пучке манифестације на ривијери. Очекују и наступ Дјечијег хора Цвркутићи. Све је спремно за Фешту од мимозе рибе и вина, потврдио је за РТХН предсједник МЗ Баошић Ђуро Цвјетковић:

– Припремили смо се како доликује и како су нам преци, који су започели празник у Баошиће  и оставили. Уз помоћ наших  вриједних домаћица из НВО Феште,  припремили смо доста рибе, вина.Биће и гранчица мимозе. Ми смо потпуно спремни за фешту у Баошићу.

Баошићани су љубазни домаћини и спремно очекују долазак великог броја гостију, домаћих и туриста:

-Планирано је осам уређених пунктова са ватром на којима ће домаћице пржити рибу. На пунктовима ће точити вино. Посјетиоцима ће дијелити мимозе. Потрудиће се да све то све буде у духу мимозе и  традиције овог краја.

  

На пучким свечаностима очекују велики број посјетилаца из земље и региона. Руководство Општине са својим гостима, члановима дипломатског кора, представницима градова побратима, традиционално ће присуствовати овој туристичко пропагандној манифестацији на ривијери.

Подсјећамо, иницијатива да се Фешта на ривијери одржава жутом цвијету у част потекла је давне 1969. године, коју су у Рибарској задрузи мјештани осмислили са својим пријатељима.  Ова култна најмасовнија пучка свечаност  је  окупљала 15 000  до 20 000 посјетилаца у оквиру Празника мимозе. Једино прошле године због пандемије није била организована. Некада су постојале плантаже мимоза. Све је мање мимоза на ривијери, иако се мјештани  труде да  у својим ђардинима, држе стабла мимоза, која симболизују празник и феште у фебруару.   

фото / насловна: архива

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here