ПРИЈЕМ У ОПШТИНИ ЗА ПАРАОЛИМПИЈЦА МИЛОША СПАИЋА

Бацач кугле и једини херцегновски параолимпијац Милош Спаић посјетио је данас Општину Херцег Нови, гдје је са предсједником Скупштине Иваном Отовићем, потпредсједником Општине Мирком Мустуром и сарадницима разговарао о оствареним успјесима, укључујући и учешће на Параолимпијским играма у Токију 2021. године, али и о потреби побољшања услова и поштовања стандарда приступачности у нашем граду.

Састанком са параолимпијским репрезентативцем а Милоша Спаића, који се такмичи у категорији Ф11 (особа без вида) у атлетици настављена је традиција пријема врхунских спортиста који својим резултатима успјешно престављају Херцег Нови и Црну Гору на међународној сцени. Спаић се такмичи бацање кугле. Послије запажених резултата, репрезентативац је постао 2019. године. На шампионату Европе у пољском граду Бигошћу прошле године пласирао се на седмо мјесто, бацивши куглу десет метара и 53 центиметра. У Пули је бацио куглу 10,63 метра, а на митингу у Крушевцу његова кугла се зауставила на даљини од 10,92 метра. Услиједио је наступ на Параолимпијади 29. августа и освајање 10. мјеста са хицем од 10,99 метара.

Херцегновска локална самоуправа спремна је да у будућности помогне Милошу као перспективном младом спортисти, као и развој параолимпијског спорта у Херцег Новом, истакнуто је током састанка. Потпредсједник Мустур честитао је Спаићу на оствареним резултатима у претходном периоду, истичући намјеру Општине Херцег Нови да буде његов партнер и ослонац у будућим спортским изазовима.

-Унутар локалне самоуправе смо већ разговарали на тему покретања атлетског клуба, а упоредо са тим процесом морамо размишљати како укључути и особе са инвалидитетом. Изузетно је значајно што је Милош особа са великим искуством и знањем на пољу побољшања услова живота и бављења спортом. Спорт је инклузивна ствар и вјерујемо да ћемо заједно са њим, ми као Општина Херцег Нови, урадити све што је у нашој могућности да наш град буде препознат као дестинација гдје ће долазити млади спортисти са инвалидитетом и гдје ће имати све услове за оптимални развој, па и да једног дана будемо домаћини великих такмичења, нагласио је Отовић.

Према Спаићевим ријечима, велика част и задовољство му је било да Црну Гору и свој град представља на Параолимпијским играма у Јапану и Европском првенству у Бигошћу (Пољска), чиме је остварио дјечачки сан да једног дана постане професионални спортиста, бранећи дрес Црне Горе.

-Тај сан сам испунио. Остао је тај „најтежи“ степеник у мојој каријери, а то је освајање медаље за Црну Гору на неком великом такмичењу, поручио је једини параолимпијац из Херцег Новог и додао да се нада да ће данашњи састанак бити база од које ће се кренути ка томе да Херцег Нови буде потпуно пристапачан град за особе са инвалидитетом, а потом и да у будућности буде домаћин неког великог такмичења.

Састанку су присуствовали и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here